Heisa rond zonnepanelen: is het Waalse model interessanter?

Heisa rond zonnepanelen: is het Waalse model interessanter?
  • 02.03.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het conflict tussen de eigenaars van zonnepanelen en de Vlaamse overheid, naar aanleiding van de afschaffing van de terugdraaiende teller, is nog steeds niet bekoeld. Sommige organisaties roepen de Vlaamse overheid intussen op om prosumenten net zoals in Wallonië de keuze te geven tussen een analoge terugdraaiende meter en een zogenaamde bidirectionele meter.

Prosumententarief met degressieve compensatie

Het verhaal ziet er in Wallonië volledig anders uit dan in Vlaanderen. De Waalse regering heeft er in de herfst van 2020 – en ook na een jarenlange soap – het zogenaamde prosumententarief ingevoerd. Ze voorziet daarbij een tijdelijke tussenkomst die het effect voor eigenaars van zonnepanelen de komende jaren compenseert.

Die degressieve bijdrage bedraagt in 2021 100% van het prosumententarief. In 2022 en 2023 gaat het nog om 54,27%. Vanaf 2024 ligt het prosumententarief volledig ten laste van de eigenaar. De Waalse regering noemt die optie het capaciteitstarief, aangezien de capaciteit van de omvormer het te betalen prosumententarief bepaalt.

Proportioneel tarief

Daarnaast is het in Wallonië mogelijk om een dubbele meter – ook wel bidirectionele meter genoemd – te installeren. Dat toestel werkt volgens hetzelfde principe als de omstreden Vlaamse digitale meter. De dubbele meter meet dus de injectie die u op het net plaatst en het verbruik afzonderlijk. Vanaf 2024 is het mogelijk om naar analogie met het ‘Vlaamse’ injectietarief een vergoeding te krijgen voor de stroom die de eigenaar opwekt, maar niet meteen kan verbruiken. De officiële benaming van die tariefformule is het proportioneel tarief.

Keuze ligt bij prosument

De Waalse prosument kiest zelf welke regeling hij toepast. Wie voor de dubbele meter opteert, krijgt de garantie dat hij nooit hogere netkosten betaalt dan bij het capaciteitstarief met prosumententarief. De Waalse overheid wil de eigenaars van zonnepanelen op die manier stimuleren om de stap richting een proportioneel tarief te zetten. En zo het energieverbruik beter af te stemmen op de eigen productie uit zonnepanelen. De Waalse overheidsdienst Energie schat dat bij een zelfconsumptie van 37,76% het proportioneel tarief als meest voordelige uit de bus komt.

Rechtvaardiger?

Test Aankoop sprak zich onlangs uit als voorstander van het Waalse model. Het riep de Vlaamse overheid op om dat te volgen. Het zou de discriminatie wegwerken voor eigenaars van zonnepanelen die al een digitale meter liet installeren met de belofte van het systeem van de terugdraaiende teller, maar nu voor een voldongen feit staat. Daarnaast zou het ook een oplossing bieden voor eigenaars van warmtepompen of verbruikers met elektrische verwarming, die omwille van hun hoge verwarmingskosten tijdens de winter slechts een beperkt zelfverbruik kunnen realiseren.

Tip: Ga hier na welke energieleverancier vandaag het goedkoopste contract voor uw woning biedt.

Meer besparen op energie?
Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen