Hiervoor gebruiken we onze energie het meest in de woning

Hiervoor gebruiken we onze energie het meest in de woning
  • 27.08.2020
  • Kurt Deman
  • 3 min

Voor veel Belgische gezinnen is de jaarlijkse factuur voor elektriciteit en gas een serieuze hap uit het budget. Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Het Europese statistiekbureau Eurostat bestudeerde waarvoor we onze energie het meest gebruiken in onze woning.

Eurostat ging na waaraan de residentiële verbruikers binnen de verschillende lidstaten in 2018 het meeste energie spendeerden. Weinig verrassend wendt de Europeaan energie in hoofdzaak aan om zijn woning te verwarmen. Opmerkelijk is dat België met 73,5% opvallend hoger scoort dan het Europees gemiddelde van 63,6%. Dat is natuurlijk deels te verklaren door het warmere klimaat in de zuiderse landen, zoals Malta, Portugal en Spanje. Maar dat onze score ook opvallend hoger ligt dan die van landen met een gelijkaardige gemiddelde temperatuur, wijst er onder meer op dat er in België nog een aanzienlijk potentieel schuilt voor energiezuinige renovaties, bijvoorbeeld met isolatie, duurzame verwarming en hoogrendementsbeglazing.

TipBetaalt u teveel aan energie? Vergelijk hier de huidige prijzen op de energiemarkt.

Warmwaterverbruik

De Belg besteedt 11,9% van zijn energieverbruik aan de verwarming van water. Dat percentage ligt lager dan het Europese gemiddelde van 15% en het gros van onze buurlanden. Maar ook hier bevindt zich nog voldoende verbeteringsmarge, onder meer door de investering in een zonneboiler voor uw woning. Uiteraard helpen ook alle kleine beetjes, zoals een kortere douchetijd en het gebruik van een thermostaatkraan en spaardouchekop.

Lees ook: Waarom nu een goed moment is om te wisselen van energieleverancier

Verlichting en huishoudtoestellen

We spenderen verhoudingsgewijs weinig energie aan het afkoelen van onze woning (0,1%) en koken (1,7%). Verlichting en huishoudelijke toestellen vertegenwoordigen 12,5%. Onder meer met ledverlichting en de keuze voor energiezuinige apparaten is het voor de consument mogelijk om die verbruiksposten naar beneden te halen.

Elke energiecomponent biedt mogelijkheden om uw verbruik te reduceren. Daarenboven kunt u ook de kostprijs van uw verbruikte energie naar beneden halen. Door de combinatie van de huidige lage energieprijzen en de concurrentiestrijd tussen de verschillende leveranciers ligt voor de consument een mooi besparingspotentieel voor het grijpen. Wie vandaag overstapt van energieleverancier boekt op een eenvoudige wijze al snel enkele honderden euro’s voordeel.

(*) gebaseerd op gemiddelde energieprijzen voor mei 2020 volgens de boordtabellen van energieregulator CREG (met aardgasverbruik 23.260 kWh en elektriciteitsverbruik van 3500 kWh, brandstof voor de auto niet inbegrepen). De prijzen fluctueren van gewest tot gewest.

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?
Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.
Ja, ik wil minder betalen