Hoe ga je best om met de stijgende energieprijzen?

Hoe ga je best om met de stijgende energieprijzen?
  • 07.09.2021, 09:09
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieprijzen blijven pieken. De stroom- en aardgastarieven bevonden zich al even op een uitzonderlijk niveau en stegen in september nogmaals fors door. Hoe kan je als consument de impact beperken?

Op één jaar tijd was een vast contract voor elektriciteit al gemiddeld 133,99 euro duurder, bij een vast aardgascontract ging het zelfs om 483,60 euro. In september stegen de prijzen nog verder door. Wanneer we de septembertarieven via Mijnenergie.be vergelijken met die van augustus, dan betaal je opnieuw significant meer. Het goedkoopste stroomcontract sloot een Antwerps gezin in augustus af voor 886,94 euro, terwijl het nu al 913,32 euro moet neertellen. Voor aardgas evolueerde de goedkoopste optie van 1.149,09 euro tot 1.250,50 euro. Dat is dus allerminst goed nieuws voor jouw portemonnee.

Wat kan je ondernemen?

Bij een vast tarief en een contract dat nog niet ten einde loopt: behoud je contract

Wie vorig jaar bij de goedkopere energieprijzen een langdurig vast contract afsloot, onderneemt best geen actie. Bij een vast tarief blijven de tarieven immers gedurende de volledige contractduur van toepassing, ongeacht de marktevoluties.

Bij een vast tarief dat ten einde loopt: pas je voorschot aan, vergelijk en volg de marktontwikkelingen

Nadert jouw huidige contract zijn einddatum? Dan is het raadzaam om via een prijsvergelijkingssite het goedkoopste aanbod voor jouw woning op te zoeken. Op die manier beperk je de impact van de stijgende marktprijzen. Pas bij het ingaan van het nieuwe contract jouw voorschotfactuur aan. Op die manier verdeel je de impact van de prijsstijgingen doorheen het jaar en kom je bij de slotfactuur niet voor al te onaangename verrassingen te staan. Je volgt de marktontwikkelingen ook best van nabij op. Dat laat je toe om bij een prijsdaling een nieuw contract af te sluiten tegen de actuele, lagere tarieven. Ongeacht jouw contracttype is het altijd mogelijk om kosteloos van product te veranderen, met inachtneming van een opzegtermijn van vier weken.

Tip: Bekijk het overzicht van de energieprijzen voor jouw woning en verbruik

Bij een lopend variabel contract

Aangezien de consument minder energie in de lente verbruikt, wegen prijsstijgingen in het voorjaar minder zwaar door dan tijdens de herfst- en wintermaanden. De lopende variabele contracten kenden al een prijsstijging, maar vooral de evolutie van de herfst- en winterprijzen zal de doorslag geven. Het valt evenwel moeilijk te bepalen hoe de marktprijzen verder zullen evolueren.

Bij een nieuw variabel contract

Voor wie een nieuw contract moet afsluiten, blijkt een vast contract duurder dan het aanvangstarief van een variabel contract. Door het seizoenseffect bestaat de kans dat de volgende periodieke prijsaanpassing van een variabel contract dat verschil uitvlakt. Bij dalende marktprijzen profiteert de houder van een variabel contract wel sneller van de gunstige evoluties. Je keuze hangt dus vooral af van hoe je de evoluties op de energiemarkt inschat en of je bereid bent om risico’s te nemen.