Hoe haal je een maximale vergoeding uit je overtollige stroom?

Hoe haal je een maximale vergoeding uit je overtollige stroom?
  • 16.06.2021
  • Laatste update: 05.01.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

De productie van onze zonnepanelen bevindt zich rond deze tijd van het jaar op haar hoogste peil. Prosumenten met een terugdraaiende teller zien hun verbruiksmeter nu snel terugdraaien. Voor eigenaars van zonnepalen en een digitale meter overstijgt de productie dan weer de eigen vraag. Die ‘overtollige stroom’ kan je verkopen aan je energieleverancier, maar hoe haal je daar het grootste voordeel uit?

Energieverbruik en injectie gescheiden

De digitale meter maakt een onderscheid tussen de stroom die je verbruikt en de stroom die je produceert. De stroom die je verbruikt op het moment dat je die niet opwekt, moet je bij je energieleverancier aankopen. De stroom die je opwekt en niet meteen verbruikt, kan je dan weer verkopen aan je energieleverancier. In tegenstelling tot het systeem van de terugdraaiende teller is het dus niet langer mogelijk om je verbruik op een later tijdstip nog te compenseren.

Productie groter dan vraag

Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, doet er dus in de eerste plaats goed aan van zijn zelfverbruik te maximaliseren. Hoe meer elektriciteit je consumeert op het moment dat je opwekt, hoe minder stroom je van het net moet kopen. Aangezien de zonnepenalen nu royaal stroom produceren en je zelf geen nood hebt aan verwarming of verlichting, overtreft de opgewekte elektriciteit je energienood.

Contracten aan elkaar gekoppeld

Om je overtollige stroom te verkopen, moet je een injectiecontract met je energieleverancier afsluiten. Belangrijk om weten is dat de energieleverancier het terugleveringscontract en het verbruikscontract aan elkaar vasthecht. Je kan dus niet zomaar het goedkoopste verbruikscontract van leverancier A combineren met het hoogste injectietarief van leverancier B. Niet-klanten kunnen hun overtollige stroom wel aan Engie verkopen, maar betalen in ruil een vaste vergoeding, die het plaatje meteen een stukje minder aantrekkelijk maakt.

Vergoeding overtollige stroom: tussen 3,0 en 5,8 eurocent/kWh

Het lijkt dus het meest waarschijnlijk dat je voor beide contracten bij dezelfde leverancier aanklopt. Voor het onderdeel injectie bedraagt de vergoeding die je ontvangt voor je overtollig opgewekte elektriciteit bij een enkelvoudig tarief tussen 3,0 eurocent/kWh en 5,8 eurocent/kWh.

Factuur voor verbruikte stroom: tussen 21,0 en 28,61 eurocent/kWh

De prijs die je betaalt voor de energie die je verbruikt, ligt helaas een stuk hoger en varieert tussen 21,0 eurocent/kWh en 28,61 eurocent/kWh. Hoewel de energieleverancier uiteraard ook een winstmarge hanteert, bevindt de grootste oorzaak van die prijskloof tussen verbruik en injectie zich vooral in de extra kosten aan verbruikszijde. Je betaalt naast de elektriciteitskost immers ook voor het gebruik van het elektriciteitsnet, een federale bijdrage, openbare dienstverplichtingen en btw.

Verbruikskosten wegen zwaarder door

De prijs van het afname- of verbruikscontract weegt dus zwaarder door dan de vergoeding die je ontvangt voor de stroom die je verkoopt. In concrete cijfers: tegenover een verbruiksfactuur van 498,11 euro staat bijvoorbeeld een injectievergoeding van amper 88,43 euro.

Zelf uitvissen welke energieleverancier je nu het beste totaalpakket van injectie- en verbruikstarief biedt, lijkt haast onbegonnen werk. Gelukkig voeren prijsvergelijkers als Mijnenergie.be het rekenwerk voor je uit. Daaruit blijkt dat de eindbalans er voor de gemiddelde verbruiker (2.284 kWh verbruik en 2.162 kWh injectie) het voordeligst uitziet bij de energieleverancier met het goedkoopste verbruikstarief, ook al ontvang je er niet de hoogste vergoeding voor de overtollige stroom die je opwekt.

Overtollige stroom verkopen aan Decathlon

De uitkomst van die berekening ziet er mogelijk anders uit, wanneer je erin slaagt om je zelfverbruik op te krikken. Een thuisbatterij schudt de verhoudingen op die manier bijvoorbeeld dooreen. Aangezien eigenaars van zonnepanelen hun overtollige zonne-energie binnenkort ook aan externe partijen zoals Decathlon kunnen verkopen, behoren verdere marktverschuivingen tot de mogelijkheden.

Prijsvergelijker wijst weg naar goedkoopste oplossing

Opvallend zijn ook de grote prijsverschillen tussen de energieleveranciers onderling, zowel wat het verbruikstarief als de injectievergoeding betreft. Het komt er dus voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter meer dan ooit op aan van de energiemarkt actief te benaderen en regelmatig via een prijsvergelijker de goedkoopste oplossing na te jagen.

Tip: Ga hier na welke combinatie van verbruik en injectie voor je het voordeligst blijkt!

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen