Hoe laat je jouw woning energiezuinig achter op vakantie?

Hoe laat je jouw woning energiezuinig achter op vakantie?
  • 28.07.2021
  • Laatste update: 24.11.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Door het regenachtige en frisse Belgenweertje zoeken veel landgenoten in allerijl zonnigere oorden op. Wanneer je met vakantie vertrekt, volstaan een paar eenvoudige handelingen om bij je afwezigheid aardig wat energie besparen. Wie onze tips volgt, kan zich op zijn reisbestemming meteen ook enkele extra ijsjes veroorloven.

Jouw energieverbruik stopt helaas niet wanneer je op vakantie vertrekt. Met deze maatregelen druk je de stroomfactuur maximaal terug.

Tip 1: Zet alle apparaten uit

Het sluipverbruik bij een doorsnee gezin loopt al snel op tot enkele tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar. Zet voor je vertrek waar mogelijk alle apparaten uit, inclusief de toestellen die je normaal in standby-stand laat staan. Het uitschakelen en heropstarten van de modem of decoder vormt een tijdrovende klus om dagelijks uit te voeren, maar loont zeker wanneer je er langere tijd geen verbruik van maakt.

Tip: 2: Haal alle stekkers uit het stopcontact

Een uitgeschakeld toestel dat altijd op het net aangesloten is, verbruikt ook nog energie. Haal alle stekkers dus uit het stopcontact. Via een stekkerdoos met schakelaar klaar je die klus in geen tijd.

Tip 3: Ontdooi en reinig je diepvries

Het is altijd verstandig om je diepvriezer regelmatig te ontdooien en schoon te maken. Een ijslaag in de vriezer zorgt namelijk voor een hoger energieverbruik. Voer dit werkje enkele dagen voor je vertrek uit en wie weet vind je meteen nog wat lekkers voor onderweg.

Tip 4: Zet je thermostaat in vakantiemodus

De thermostaat treedt halfweg de zomer doorgaans niet in werking. Bij de huidige frisse zomertemperaturen is dat mogelijk wel het geval, terwijl je daar bij je afwezigheid uiteraard geen nood aan hebt. Zonde van de warmte en nutteloze energie, en vooral kosten die je liever wil vermijden.

Tip 5: Stuur lampen slimmer aan


Vroeger bleven er in veel woningen ook in vakantietijd verschillende lampjes branden. Dat moest ervoor zorgen dat inbrekers jouw huis links lieten liggen. Na enkele dagen weten ongewenste indringers echter wel hoe de vork in de steel zit. Energiezuinigere alternatieven bestaan uit verlichting met een timer of de een aansturing met behulp van een app. Een andere optie bestaat erin familie of buren even in te schakelen om de zonwering of rolluiken in een andere stand te plaatsen.

Extra tip: Vind het goedkoopste energietarief

Tussen het goedkoopste en het duurste stroomtarief op de markt gaapt momenteel een kloof van meer dan tweehonderd euro, bij aardgas gaat het zelfs om meer dan vijfhonderd euro. Wie zijn verlofperiode aanwendt om zelf de proef op de som te nemen, wint misschien zelfs meteen zijn verblijfsbudget terug!

Tip: Ga hier zelf na hoeveel je mogelijk bespaart met een goedkoper energietarief

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen