Hoe je zelf voordeel haalt uit de gedaalde aardgasprijzen

Hoe je zelf voordeel haalt uit de gedaalde aardgasprijzen
  • 01.10.2019
  • Laatste update: 30.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De gasfactuur voor een huishouden met een doorsnee verbruik bedroeg in juli en augustus volgens energieregulator Creg (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) gemiddeld 1.031 euro. Dat is een daling van meer dan honderd euro ten opzichte van juni, waarmee we ook fors onder de prijzen van onze buurlanden duiken.

Het Verenigd Koninkrijk bezat al lange tijd de koppositie als het over de goedkoopste energieprijzen van de ons omliggende landen ging. Dat veranderde ineens afgelopen zomer. Met een gemiddelde jaarfactuur van 1.031 euro betalen we nu minder dan de Britten, die jaarlijks 1.167 euro betalen.

Tip: Energieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de beste aanbiedingen.

Samenloop van factoren

Hoe komt dat zo? De hogere zonneproductie heeft afgelopen zomer voor een stijgende energievoorraad bij een lagere prijs gezorgd, maar ook in onze buurlanden. De oorzaak van het prijsverschil met Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk moeten we dus elders zoeken.

Onze energieregulatoren ziet er strikt op toe dat de energieleveranciers hun variabele gastarieven afstemmen op de prijsschommelingen op de energiebeurzen. Wanneer de marktprijzen in de zomer dalen, komt dat nadrukkelijk tot uiting op onze aardgasfactuur. België voert bovendien aardgas in vanuit een brede waaier van landen en kanalen. Dat maakt ons minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. Dat de kloof met Nederland voortdurend vergroot, valt dan weer toe te schrijven aan de hoge heffingen die het land doorvoert. Onze noorderburen willen de eigen gaskraan immers dichtdraaien, na recente aardschokken in de regio Groningen, veroorzaakt door de lokale gaswinning.

Lees ook: Sluipverbruik: hoeveel kost het je en hoe kan je het vermijden?

Hoe haal je er zelf voordeel uit?

Vooral wie een variabele tariefformule voor aardgas heeft of heel recent een contract met vaste tarifering afsloot, haalt momenteel voordeel uit die lage prijzen.

De anderen? Die doen er nu waarschijnlijk beter aan om over te stappen van energieleverancier. Veel aanbieders bieden via vergelijkingssites ook nog eens exclusieve kortingen, die een leverancierswissel nog aantrekkelijker maken.

Een analyse leert ons dat een gezin met een gemiddeld verbruik (23.260 kWh) uit Antwerpen op jaarbasis nu bijvoorbeeld een vast tarief van slechts 833,37 euro betaalt via Essent. Lampiris en Eneco blijven eveneens onder de grens van 900 euro. Vergelijk daarom deze tarieven zeker eens met wat je op dit moment betaalt.

Of de prijzen historisch laag blijven, valt moeilijk in te schatten. De kans is zeker niet onbestaande dat de aardgasprijs naar de winter toe gewoon opnieuw stijgt. Reden te meer om nu van de daling te profiteren.

Tip: Vergelijk de goedkoopste energietarieven op mijnenergie.be en bespaar tot honderden euro’s.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen