Hoe zit het nog met de energieplannen van Decathlon?

Hoe zit het nog met de energieplannen van Decathlon?
  • 21.09.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Begin dit jaar kondigde Decathlon met veel tromgeroffel aan dat het vanaf 1 juli de zonnestroomoverschotten van zijn klanten zou overkopen. Sindsdien heeft de sportketen weinig tot niet rond dat voornemen gecommuniceerd. Mijnenergie.be ging na hoe de vork in de steel zit. 

Samen met klanten een energiegemeenschap opbouwen in de strijd tegen klimaatopwarming: zo luidde het voornemen dat Decathlon in januari wereldkundig maakte. Concreet zou de sportketen de zonnestroomoverschotten van haar klanten afnemen, in ruil voor een voordelige vergoeding. Decathlon zou op die manier als eerste niet-energieleverancier aan particulieren een injectietarief betalen. Het bedrijf mikt daarbij in de eerste plaats op eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter, die niet langer van het systeem van de terugdraaiende teller genieten.

Testfase bij enkele tientallen prosumenten

Hoewel Decathlon de voorbije maanden niet meer rond die plannen communiceerde, blijkt op de website van Zero Emission Sourcing dat het sinds augustus wel degelijk zonnestroomoverschotten rechtstreeks aankoopt van prosumenten. Joeri Moons, die bij Decathlon duurzame ontwikkeling aanstuurt, bevestigt: “We zijn in augustus gestart met het aankopen van de overtollige stroom van onze klanten. Het gaat in eerste instantie om een kleinschalige testfase, toegespitst op enkele tientallen prosumenten die zich spontaan bij ons hebben gemeld. Tegen eind dit jaar willen we het project evalueren en nagaan hoe zowel de klant als wijzelf het opzet ervaren.”

0,045 euro per kilowattuur

Decathlon keert zijn klanten een injectievergoeding van 0,045 euro per kilowattuur uit. Bij een gemiddelde jaarlijkse injectie van 2.162 kWh, mag u dus op een vergoeding van 97,30 euro rekenen. Daarmee Decathlon zich tegenover de klassieke energieleveranciers in het middensegment. Ter vergelijking: Eneco kent momenteel met 0,068 euro per kilowattuur het hoogste injectietarief via Mijnenergie.be toe. Dat levert bij eenzelfde hoeveelheid overtollige stroom een vergoeding van 147,02 euro op.

Geen verplicht verbruikscontract

De vraag luidt dan uiteraard waarom de consument voor Decathlon als energiepartner moet opteren. “Een belangrijk verschil met de meeste energieleveranciers is dat wij geen verbruikscontract verbinden aan ons injectiecontract. De klant kan voor zijn stroomverbruik dus vrij de leverancier van zijn voorkeur kiezen. Daarnaast maakt Decathlon het energieverhaal ook meer aanschouwelijk. Klanten leveren immers energie aan hun favoriete sportwinkel en ontvangen in ruil een tegoed op hun klantenkaart.”

Decathlon ziet van zijn kant via het injectietarief een mogelijkheid om nog meer op groene energie in te zetten. “We genereren al een fors deel van onze stroom uit de zonnepanelen die zich op de daken van onze vestigingen bevinden. Dat percentage willen we met behulp van de energie van onze klanten nog verder opkrikken”, aldus Joeri Moons.

Vanaf volgend jaar shoppingcentra en mutualiteit

In de loop van volgend jaar bieden verschillende andere niet-energieleveranciers de mogelijkheid om uw overtollige stroom aan hen te verkopen. Onder meer Wijnegem Shopping Center en Bond Moyson haken dan hun wagonnetje aan. Daarnaast zijn er vanuit verschillende steden en gemeenten initiatieven voor inwoners gepland.

Totaalbeeld

Mijnenergie.be biedt de mogelijkheid om de kosten voor uw verbruik en de vergoeding voor uw overtollig opgewekte stroom bij de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. U ontdekt op die manier welke totaaloplossing de grootste besparing oplevert.