Hoeveel brengen je zonnepanelen exact op tijdens zonnige dagen?

Hoeveel brengen je zonnepanelen exact op tijdens zonnige dagen?
  • 08.06.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Eigenaars van zonnepanelen beleefden al enkele hoogdagen. De maanden april en mei waren buitengewoon zonnig, en dan moet de zomer er nog aankomen. Wie ’s avonds op zijn terras zit te kijken naar de ondergaande zon vraagt het zicht dan misschien ook af: hoeveel hebben mijn zonnepanelen mij vandaag opgeleverd? Mijnenergie.be zocht het uit.

Om te weten wat je zonnepanelen kunnen opbrengen op een dag met helderblauwe lucht van zes uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds, moeten we natuurlijk kijken naar hoe een gemiddelde PV-installatie eruitziet. Daarbij is het belangrijk om op te merken dat dé zonnepaneleninstallatie niet bestaat: het aantal panelen verschilt van huis tot huis, de oriëntatie en dakhelling verschillen, delen van het dak kunnen soms in de schaduw liggen, de kwaliteit en onderhoud van de zonnepanelen speelt mee, enzovoort.

Maximaal zonlicht

In tegenstelling tot wat velen denken, halen zonnepanelen hun hoogste rendement niet in de zomer, maar eerder in de lentemaanden april, mei en juni. Het ideale weer voor een zonnepaneel is een zonnige, maar frisse dag. Zonnecellen geleiden de stroom namelijk beter wanneer de temperatuur niet te hoog is. Op een frisse, maar zonnige dag in het voorjaar leveren je zonnepanelen dus meer op dan op een hete zomerdag in juli. Volgens cijfers van Engie uit 2020 produceert een doorsnee zonnepaneleninstallatie tijdens de lente zo’n 20,5 kilowattuur (kWh) aan energie. Op echt zonnige dagen zal dat rendement dus nog een pak hoger liggen. Bovendien fluctueren de variabele energieprijzen in de loop van het jaar.

Besparing

Hoeveel scheelt dat in je portefeuille bij een terugdraaiende teller? Daarvoor moeten we de huidige energieprijzen bij de hand nemen. De meest recente cijfers hierover dateren van april 2022 en zijn afkomstig van de federale energieregulator CREG. Wie nu een contract afsluit, betaalt op jaarbasis gemiddeld 44,55 eurocent per kilowattuur. De 20,5 kWh energie die je zonnepanelen tijdens de lente gemiddeld dagelijks opwekken, betekenen bijgevolg een gemiddelde besparing van 9,13 euro per dag, ofwel 0,91 euro per paneel. Het spreekt voor zich dat de ene lentedag de andere niet is.

In Wallonië bedroeg de jaarprijs voor elektriciteit 47,37 eurocent per kilowattuur in april. Diezelfde 20,5 kWh opgewekte stroom, levert een besparing van 9,71 euro op.

Tip: Vergelijk hier de tarieven van de verschillende energieleveranciers.
https://www.mijnenergie.be/energieleveranciers-vergelijken-

Injectietarief bij digitale meter

Een zonovergoten dag doet je PV-installatie dus heel wat stroom opwekken, die je als consument vaak niet allemaal kan verbruiken op dat moment. Wie over een digitale teller beschikt, kan niet langer een beroep doen op de terugdraaiende teller en verkoopt zijn overtollige stroom aan zijn energieleverancier. De leverancier voorziet in dat geval een injectievergoeding.

De injectietarieven lopen sterk uiteen. In juni bedraagt het laagste injectietarief in Vlaanderen 9,6 eurocent per kilowattuur. Mocht je helemaal geen energie verbruiken op het moment dat je die opwekt, dan ontvang je op een doorsnee lentedag 1,97 euro. Het hoogste injectietarief in Vlaanderen bedraagt in juni 20,2 eurocent per kilowattuur, goed voor een totaalbedrag van 4,14 euro. Dat rendement ligt bijgevolg significant lager dan bij een terugdraaiende teller.

Tip: vergelijk hier de verschillende injectietarieven.

Prosumententarief

Voor de volledigheid: Wie niet over een digitale meter beschikt, maar over een terugdraaiende teller, betaalt wel een prosumententarief voor de energie die hij  afneemt: een forfaitaire compensatie voor het gebruik van je energiedistributienet. Het precieze bedrag hangt af van je netbeheerder. Ook in Wallonië is er een prosumententarief van toepassing.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen