Hoeveel energie bespaar je nu echt door de thermostaat een tandje lager te zetten?

Hoeveel energie bespaar je nu echt door de thermostaat een tandje lager te zetten?
  • 28.09.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Zet de thermostaat een graadje lager. Het is misschien wel het populairste advies om tijdens herfst- en wintermaanden energie te besparen. Maar hoeveel voordeel boek je daar nu echt mee?

De energiefactuur slorpt een almaar groter deel binnen ons gezinsbudget op. Aangezien oktober tot maart 73% van ons totale jaarverbruik vertegenwoordigen, breken er nu cruciale maanden op het vlak van energieconsumptie aan. Bij de hoge stroom- en aardgasprijzen betekent elke niet verbruikte kilowattuur een mooie besparing. De verwarming biedt in veel gevallen het grootste besparingspotentieel. Energie-experts raden daarom aan om na te gaan of het niet mogelijk is om de thermostaat een graadje lager te zetten.

7% besparing per maand

Volgens Stijn Verbeke, onderzoeker bij EnergyVille/VITO en Universiteit Antwerpen, luidt de vuistregel dat één graadje lager een besparing van 7% op de verwarmingsfactuur betekent. Bij de huidige hoge energieprijzen boek je bijgevolg een voordeel van maar liefst 356 euro op jaarbasis. Wie zich ’s avonds onder een dekentje nestelt, kiest dus zowel voor gezelligheid als voor zijn portemonnee.

Dat maakt het meteen ook de moeite om de thermostaat ’s nachts en overdag bij je afwezigheid enkele graden lager in te stellen. Stijn Verbeke geeft wel mee dat het effect van de thermostaataanpassing beperkter zal blijven in goed geïsoleerde woningen die de warmte beter binnengehouden. Hetzelfde geldt voor woningen met vloerverwarming.

Spelen met kamertemperatuur

Verschillende energieleveranciers bieden de mogelijkheid om jouw energieverbruik dagelijks te monitoren met behulp van een app. Je stelt op die manier dus met eigen ogen vast welk effect een dagje met een lagere thermostaattemperatuur op jouw verbruik uitoefent. Die oefening laat je toe om te spelen met de kamertemperatuur en na te gaan hoe je comfort en energiezuinigheid optimaal verenigt.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen