Hoeveel energie verbruikt kerstverlichting bij je thuis?

Hoeveel energie verbruikt kerstverlichting bij je thuis?
  • 01.12.2021
  • Laatste update: 12.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Geen kerst zonder gezellige kerstverlichting. Het maakt de kerstboom helemaal af en zorgt ook bij het raam of in de tuin voor extra sfeer. De verlichting is tegenwoordig in allerlei soorten, maten en kleuren beschikbaar. Maar hoeveel stroom verbruiken de lampjes en welke invloed heeft één maand kerstgezelligheid op jouw energiefactuur? Mijnenergie.be zocht het uit.

Vroeger gold de ongeschreven wet dat we de kerstverlichting pas vanaf 6 december van de zolder halen. Vandaag is ze in en om onze huizen al alom tegenwoordig. De populairste kerstverlichting zijn de kerstboomlampjes. De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Naast klassieke lichtsnoeren geniet ook clusterverlichting met vele lampjes dicht bij elkaar een grote populariteit. De meeste kerstverlichting bestaat tegenwoordig uit ledlampjes die het energieverbruik aardig drukken.

 

240 ledlampjes


In woonkamers treffen we zowel metershoge exemplaren als echte miniboompjes aan. Voor onze verbruiksberekening gaan we uit van een courante boomhoogte van anderhalve meter. Op kerstblogs lezen we dat 240 ledlampjes in dat geval voor een aangename verlichting zorgen. Al legt de echte kerstfanaat de lat waarschijnlijk nog hoger. Hoeveel de lampjes exact verbruiken, hangt opnieuw af van uiteenlopende factoren. Onder meer de lichtwarmte, de mogelijkheid om verschillende standen in te stellen en de aanwezigheid van een dimfunctie beïnvloeden het verbruik. Een courant vermogen voor een eenvoudige uitvoering is 7 watt.

Wanneer we dat vermogen vermenigvuldigen met het gewenste aantal verlichtingsuren en gebruiksdagen en die uitkomst delen door 1000, dan bekomen we het aantal kWh:

(8 uur per dag maal 41 gebruiksdagen, maal 7 watt)/1.000 = 2,296 kWh

 

0,87 euro

Vermenigvuldigen we dat verbruik met de huidige hoge energieprijzen van gemiddeld 0,38 eurocent per kilowattuur, dan kent jouw kerstboomverlichting aan het einde van de rit een verbruiksprijs van 0,87 euro. Let wel, bij oudere kerstverlichting met klassieke lampjes, loopt de factuur al snel op tot een veelvoud.

Tip: Ga hier na bij welke energieleverancier je vandaag het minste betaalt

 

Kerstverlichting op zonne-energie


Hangt jouw huis of tuin vol met kerstverlichting, dan zal het prijskaartje eveneens een pak duurder uitvallen. Bij een ledlichtsnoer met grote lampen voor gebruik buitenshuis mag je een tiental euro neertellen. In dat geval is verlichting met een timer aangewezen. Op die manier sluit je de kans uit dat de buitenverlichting de hele nacht onnodig ingeschakeld blijft, tenzij je dat uiteraard zelf liever verkiest. Een alternatief is kerstverlichting op zonne-energie. De zon laadt de zonnecelletjes van de verlichting in dat geval overdag op, en schakelt die via een sensor automatisch ’s avonds in.

 

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen