
Hoeveel kan je besparen door je droogkast goed te onderhouden?
De droogkast staat bekend als één van de grootste energieverbruikers in de woning. Maar dat stroomverbruik heb je deels zelf in de hand. Wie zijn toestel grondig onderhoudt, kan de energieconsumptie aardig terugdringen en draagt bovendien bij tot de brandveiligheid.
Hoeveel verbruikt een droogkast?
Er zijn twee types droogkasten: het condensatiemodel zonder warmtepomp en de uitvoering met warmtepomp. De toestellen met warmtepomp zijn vandaag het talrijkst in de elektrozaak. Ze genieten de voorkeur omwille van hun lagere energieverbruik. Een condensatietoestel zonder warmtepomp verbruikt ongeveer 4 kilowattuur per droogbeurt, terwijl voor de droogkast met warmtepomp en een gunstig energielabel 1,5 kilowattuur kan volstaan.
Bij de mediaanstroomprijs via Mijnenergie.be van 47,09 eurocent betaal je dus respectievelijk 1,88 euro en 0,71 euro voor één droogcyclus.
Tip: Ga hier na hoeveel je bespaart met een goedkoper energiecontract
Tot 40% besparen door filteronderhoud
Een droogkast vergt een regelmatig onderhoud. Op die manier zorg je ervoor dat het toestel in goede conditie blijft en dring je het energieverbruik terug. Dat onderhoud vraagt weinig tijd. Het volstaat om na elke cyclus de pluizenfilter schoon te maken en het water uit het opvangbakje weg te gieten. De microfilter ter hoogte van de condensor bij condensatiedrogers reinig je best na elke tien droogbeurten.
Bij sommige wasdrogers neemt het energieverbruik fors toe wanneer de filters vol zitten. De Nederlandse consumentenorganisatie Consumentenbond.nl spreekt van een stijging tot wel veertig procent.
Bij een condensatietoestel betaal je dan bijgevolg 0,75 extra per droogcyclus, met een warmtepomptoestel gaat het om 0,28 euro. Dat lijkt misschien weinig, maar voor wie een honderdtal cycli per jaar draait, volstaat een minimale inspanning om enkele tientallen euro’s te besparen.
Brandveiligheid
Consumentenbond.nl wijst tevens op het grotere brandgevaar bij slecht onderhouden droogkasten. Het platform ziet stof in het apparaat als een belangrijke oorzaak. “Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan, onder meer als gevolg van een verstopte filter. Die oververhitting vergroot de kans op een woningbrand”, luidt het.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Tussen de stapel stijgende facturen was de dalende energieprijs in 2019 voor veel prijsbewuste Belgen een zeldzame opsteker. Niet …

De huidige energiecrisis laat duidelijk zijn sporen na bij de Belgische kmo’s. Ze hakt veel dieper in op de financiële gezondheid …

Volgens de VREG betaalde je met een dynamisch tarief in 2023 gemiddeld 125 euro minder dan met een variabel tarief. Een va…

Wie over een digitale meter en zonnepanelen beschikt, stemt zijn energieverbruik best af op de momenten dat de zon schijnt…