Hoeveel kan je besparen door je droogkast goed te onderhouden?

Hoeveel kan je besparen door je droogkast goed te onderhouden?
  • 12.01.2023
  • Laatste update: 13.01.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

De droogkast staat bekend als één van de grootste energieverbruikers in de woning. Maar dat stroomverbruik heb je deels zelf in de hand. Wie zijn toestel grondig onderhoudt, kan de energieconsumptie aardig terugdringen en draagt bovendien bij tot de brandveiligheid.

Hoeveel verbruikt een droogkast?

Er zijn twee types droogkasten: het condensatiemodel zonder warmtepomp en de uitvoering met warmtepomp. De toestellen met warmtepomp zijn vandaag het talrijkst in de elektrozaak. Ze genieten de voorkeur omwille van hun lagere energieverbruik. Een condensatietoestel zonder warmtepomp verbruikt ongeveer 4 kilowattuur per droogbeurt, terwijl voor de droogkast met warmtepomp en een gunstig energielabel 1,5 kilowattuur kan volstaan.

Bij de mediaanstroomprijs via Mijnenergie.be van 47,09 eurocent betaal je dus respectievelijk 1,88 euro en 0,71 euro voor één droogcyclus.

Tip: Ga hier na hoeveel je bespaart met een goedkoper energiecontract

Tot 40% besparen door filteronderhoud

Een droogkast vergt een regelmatig onderhoud. Op die manier zorg je ervoor dat het toestel in goede conditie blijft en dring je het energieverbruik terug. Dat onderhoud vraagt weinig tijd. Het volstaat om na elke cyclus de pluizenfilter schoon te maken en het water uit het opvangbakje weg te gieten. De microfilter ter hoogte van de condensor bij condensatiedrogers reinig je best na elke tien droogbeurten.

Bij sommige wasdrogers neemt het energieverbruik fors toe wanneer de filters vol zitten. De Nederlandse consumentenorganisatie Consumentenbond.nl spreekt van een stijging tot wel veertig procent.

Bij een condensatietoestel betaal je dan bijgevolg 0,75 extra per droogcyclus, met een warmtepomptoestel gaat het om 0,28 euro. Dat lijkt misschien weinig, maar voor wie een honderdtal cycli per jaar draait, volstaat een minimale inspanning om enkele tientallen euro’s te besparen.

Brandveiligheid

Consumentenbond.nl wijst tevens op het grotere brandgevaar bij slecht onderhouden droogkasten.  Het platform ziet stof in het apparaat als een belangrijke oorzaak. “Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan, onder meer als gevolg van een verstopte filter. Die oververhitting vergroot de kans op een woningbrand”, luidt het.

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.
Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen