Hoeveel kost het verbruik van een zwembad?

Hoeveel kost het verbruik van een zwembad?
  • 12.07.2021
  • Laatste update: 24.11.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Wie zich een zwembad aanschaft, moet naast de materiaal- en plaatsingskosten ook een budget voor het verbruik en onderhoud voorzien. “Het exacte kostenplaatje hangt van een resem factoren af. Dat de jaarlijkse factuur oploopt tot 1.000 à 1.200 euro is op zich niet abnormaal. Maar er bestaan ook heel wat mogelijkheden om de ecologische voetafdruk en de energiekosten te drukken”, zegt Joeri Dils, voorzitter van BSPA, de vereniging van zwembadbouwers, fabrikanten en toeleveranciers van zwembadmateriaal.

De onderhouds- en verbruikskosten zijn voor (toekomstige) zwembadeigenaren vaak onbekend terrein. “Je kan er ook geen eenduidige simulatie van maken. Onder meer het type en de afmetingen van het zwembad, de isolatie van de kuip, de lengte van het zwemseizoen en de verwarmings- en filtratiekeuze beïnvloeden het totale kostenplaatje”, aldus Joeri Dils.

Energielabel

Om meer klaarheid te scheppen, werkt Europa momenteel een internationale standaard uit. Joeri Dils vergelijkt het met een paspoort dat alle informatie rond het energieverbruik bevat. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de klant,” liet hij eerder al in het vakblad Zwembadenpro & Wellnesspro optekenen.

Eerlijkheid gewaardeerd

De voorzitter van de beroepsfederatie pleit ervoor om het totale kostenplaatje of de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) in kaart te brengen. “Een TCO voorleggen aan de klant komt professioneel over. Dat de onderhouds- en verwarmingskosten van een zwembad vaak oplopen tot 1.000 à 1.200 euro per jaar is op zich niet abnormaal. Eens de klant zich in dat kostenplaatje verdiept, zal hij de eerlijkheid van de bouwer daarin zeker appreciëren.”

Joeri Dils stelt vast dat een zwembad veel mogelijkheden tot energiebesparende maatregelen biedt. Een al dan niet automatische afdekking gaat de verdamping tegen, wat het energieverlies met tachtig procent reduceert. Daarnaast bieden ook isolatie, energievriendelijke verwarmingstoestellen en de recuperatie van overtollig regenwater soelaas.

Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen
Wat de twee grootste stroomverslinders betreft, de warmtepomp en de filterpomp, ziet Joeri Dils eveneens kansen voor duurzame besparingsmaatregelen. “Een warmtepomp is zeker interessant als je wenst te zwemmen van mei tot september. Het elektriciteitsverbruik hangt af van het type, het vermogen en de efficiëntie. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kan je al een groot deel van het energieverbruik compenseren. Bij koude(re) buitentemperaturen daalt de COP van vele pompen fors waardoor het elektriciteitsverbruik snel stijgt. Wie een volledig jaar wil zwemmen, moet vaak op zoek naar een alternatieve verwarming.”

Waterverspilling vermijden

De filter zorgt voor de circulatie van proper en helder water. “Bij een patroonfilter hoef je niet te spoelen en ga je dus minder water verspillen”, stipt Joeri Dils aan. “Vaak hoort bij dat type filter omwille van de kleinere drukval ook een kleinere filtratiepomp. Je moet de filter wel tweemaal per jaar reinigen.”

Factor energiekosten

Naast de keuze van de installatie en technieken bepaalt ook het type energiecontract mee het totale kostenplaatje. Bij een geschat verbruik van 1.100 euro kan de keuze voor een goedkopere energieleverancier al snel een voordeel van meer dan 100 euro opleveren.

Tip: Vergelijk hier de tarieven van de verschillende energieleveranciers

Wist je dat je flink kan besparen op energie?
Dat doe je door regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken via Mijnenergie.be. Besparen op je energiefactuur begint door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen