Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Hoeveel verbruikt mijn airco?

Hoeveel verbruikt mijn airco?

  • |
  • 9 juni 2022
  • |
  • Laatste update op 11 maart 2025
  • |
  • 4 min.

Ze is misschien al van pas gekomen tijdens dit warme voorjaar, of je wenste je dat je er één had: een airco is vaak geen overbodige luxe. Maar hoeveel energie verbruikt een airco en hoeveel kost je dat tegenwoordig?

Wie vandaag overweegt om een aircosysteem aan te schaffen en te installeren, heeft keuze uit twee opties: een mobiele airco of een vaste airco.

Een mobiele airco

Een mobiele airco vergt geen installatiewerken en kan je overal in je huis plaatsen, zolang er maar en stopcontact in de buurt is. Het toestel koelt de lucht die in de ruimte aanwezig is, en voert de warmte af via een afvoerslang. Keerzijde is dat een mobiele airco niet geluidloos is.

Een vaste airco

Een vaste airco bestaat uit een buitenunit die de lucht koelt en een binnenunit die de gekoelde lucht door de woning laat circuleren. Je laat het toestel best installeren door een professional. Een vaste airco zorgt ook voor minder lawaai, doordat de luidruchtige buitenunit zich buiten de woning bevindt.

Welk vermogen heeft mijn airco nodig?

Om in te schatten welke airco je nodig hebt, is het belangrijk om te weten aan welk vermogen de airco moet voldoen om je woning te kunnen verkoelen. Om dat te weten te komen, moet je eerst bepalen hoeveel kubieke meter de ruimte bedraagt die je wilt koelen. Als voorbeeld nemen we een ruimte van 80 kubieke meter. Daarnaast is ook de mate van isolatie van belang. Elke ruimte heeft namelijk een vermenigvuldigingsfactor, die afhangt van hoe sterk ze geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde ruimte met weinig ramen en zonder plat of schuin dak heeft factor van 30.

Ruimtes met veel glas die minder goed geïsoleerd zijn hebben factor 40. Factor 50 is van toepassing op ruimtes met een extreem hoge warmtelast, slechte isolatie en een plat of schuin dak. Om het vereiste koelvermogen te weten te komen, vermenigvuldig je het volume van je ruimte met de vermenigvuldigingsfactor. De ruimte in ons voorbeeld heeft een factor 30, wat neerkomt om een benodigd koelvermogen van 2400 Watt, ofwel 2,4 kW. Test Aankoop kwam tot de conclusie dat airco’s niet altijd het opgegeven maximale vermogen bieden. Je kiest dus best voor een toestel dat je benodigde vermogen met tien tot twintig procent overstijgt.

Kosten van een mobiele airco

Mobiele airco’s zijn ideaal wanneer je kleinere ruimtes snel wil verkoelen. Denk aan een slaapkamer vlak voor het slapen gaan. De aankoopprijs bedraagt al snel enkele honderden euro’s. Een populair basismodel heeft een vermogen van ongeveer 900 Watt, maar er zijn ook toestellen die tot een vermogen van 1.200 Watt gaan. Een airco gebruik je doorgaans zo’n 8 uur per dag gedurende 40 dagen op een jaar. Voor een mobiele airco met een vermogen van 900 watt komt dat neer op zo’n 288 kilowattuur (kWh).  Rekening houdend met de actuele energieprijzen betaal je dan op jaarbasis zo’n 114 euro. De meeste recente cijfers van de federale energieregulator CREG vormen hiervoor het uitgangspunt, met een prijs van 39,56 eurocent per kilowattuur in mei.

Kosten van een vaste airco

Vaste airco’s bieden een hoger koelvermogen en doorgaans ook een hoger rendement. Volgens Test Aankoop is een vast toestel meestal dubbel zo efficiënt en dus veel energiezuiniger, waardoor je het verbruik en de bijhorende kosten door twee mag delen.

Alternatieven

Een airco, vast of mobiel, is lang niet de enige manier om je huis koel te houden tijdens warme dagen. Zo bieden warmtepompen ook een aantrekkelijk en duurzaam alternatief, dat je bovendien het hele jaar door kan gebruiken, ook om je huis te verwarmen. Wie op zoek is naar een goedkoper alternatief dan een airco of warmtepomp, kan zijn eigen airco maken door een bevroren fles water voor een ventilator te plaatsen. De meest voor de hand liggende oplossing om je huis koel te houden, is door de zon buiten te houden en ’s nachts ramen en deuren aan beide kanten van de woning open te zetten. Zo laat je frissere nachtlucht door je woning circuleren.

Ook een goede isolatie van je woning heeft een hoge impact. Een andere optie waar je in kan investeren, is zonwerend glas. Hierdoor loopt de binnentemperatuur minder snel op wanneer de zon op het raam valt. Een onzichtbare coating op het glas houdt twee keer zoveel warmte tegen als gewoon dubbel glas. Maar er zijn ook natuurlijke en goedkopere methodes, zoals het planten van bomen die voor schaduw zorgen op strategische plaatsen. Ook planten tegen je de gevel of op een plat dak hebben hun effect.

hanna.deweirdt
Authorhanna.deweirdt

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Kwart gezinnen loopt jaarlijkse besparing van 300 euro mis door energiekluwen
Prijzen en facturen
Kwart gezinnen loopt jaarlijkse besparing van 300 euro mis door energiekluwen

Het kluwen van contracten, toeslagen en variabele tarieven doet veel huishoudens afzien van een vergelijking tussen versch…

2 min.
Meer lezen
Veranderen van energieleverancier: wanneer en hoe?
Energieleveranciers
Veranderen van energieleverancier: wanneer en hoe?

Genoeg van om te veel te betalen? Niet tevreden met de klantendienst? Vandaag kan je heel gemakkelijk veranderen van energielevera…

8 min.
Meer lezen
Sloot je vorige lente een duur vast energiecontract af? Zo kan je er onderuit
Andere
Sloot je vorige lente een duur vast energiecontract af? Zo kan je er onderuit

Wie zich na de energiecrisis niet nog eens wilde blootstellen aan de volatiliteit van de markt, tekende vorige lente opnie…

4 min.
Meer lezen
Volgens Greenpeace is de beste leverancier van groene stroom...
Andere
Volgens Greenpeace is de beste leverancier van groene stroom...

Wil je een contract afsluiten met een leverancier die in hernieuwbare energie investeert? Dan is er goed nieuws: het Greenpeace-kl…

6 min.
Meer lezen