
Ideaal moment om van energieleverancier te veranderen
Wie een andere energieleverancier kiest, kan om het even wanneer veranderen van energieleverancier. Wanneer je dat het best doet, hangt van verschillende algemene en individuele factoren af. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.
De prijs
De meeste gezinnen die overstappen, doen dat met het oog op een lagere energiefactuur. Het prijskaartje hangt af van uiteenlopende factoren. Onder meer de groothandelsprijzen en de energiebevoorrading spelen een rol. De gemiddelde prijzen voor elektriciteit en aardgas liggen al een tijdje veel lager dan vorig jaar het geval was. Wie zijn huidige contract via een online vergelijkingssite als Mijnenergie.be naast het marktaanbod legt, zal zelf kunnen vaststellen dat er besparingspotentieel is. Tip: Bekijk hier hoeveel je bespaart.
Aanwezigheid zonnepanelen
Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, doet er goed aan om de overstap te plannen. Bij een leverancierswissel vindt er altijd een meteropname plaats, die de basis van de slotfactuur bij je huidige leverancier vormt. Heb je op het moment van de meteropname een negatief verbruik (met andere woorden: ligt de huidige meterstand lager dan bij de vorige meteropname), dan komt de teller weer op nul te staan. Je bent dan wel de door zonnepanelen opgewekte overschot kwijt. In die zin wacht je beter tot de late herfst, de winter of het voorjaar: je negatief verbruik is dan waarschijnlijk al gecompenseerd. En ook: de digitale of slimme meter maakt binnenkort een duidelijk onderscheid tussen de geïnjecteerde en afgenomen stroom, wat de bovenstaande afweging overbodig zal maken. Lees ook: Prijs bepaalt of je wilt veranderen van energieleverancier
Populaire wisselmaanden
Het aantal leverancierswissels neemt jaarlijks toe. De maanden januari en mei blijken het populairste moment bij mensen die veranderen van energieleverancier. De reden lijkt vooral psychologisch: met een nieuw jaar in aantocht en bij de start van de lente, hebben we meer neiging tot evalueren en bekijken we al eens wat sneller onze bestaande contracten. Zo kunnen we een nieuw jaar of een nieuwe lente met een propere (lees: goedkopere) lei starten.
Welkomstkortingen en jaarlijkse vergoeding
Iedereen mag een nieuw energiecontract afsluiten bij een andere leverancier, op voorwaarde dat hij een opzegtermijn van één maand respecteert. Zelfs wie een contract van langere duur heeft afgesloten, is onder die voorwaarde vrij om over te stappen. Maar, om te voorkomen dat je om de haverklap wisselt, bouwen sommige energieleveranciers enkele veiligheidsmechanismen in. Wie overstapt geniet vaak van significante welkomstkortingen. Door die over de loop van de contractduur – of toch zeker het eerste contractjaar – te spreiden, hoopt de aanbieder van gas of elektriciteit je aan boord te houden. Sommige leveranciers rekenen ook de jaarlijkse vergoeding (een soort administratieve kost) voor een heel jaar aan, ook al ben je maar een half jaar klant. Dergelijke punten vind je terug onder de algemene voorwaarden van je huidige contract. Na één jaar ben je meestal sowieso van die mogelijke beperkingen verlost. Waarom dus zelf niet van energieleverancier veranderen? Bekijk hier de beste aanbiedingen van het moment. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Wie recent zijn energiefactuur ontving, stelde vast hoe elektriciteit en aardgas meer dan ooit een flinke hap uit het gezi…

Verschillende energieleveranciers bieden een specifiek tarief aan voor eigenaars van een elektrische wagen. Maar haal je e…

De sociale tarieven voor het eerste kwartaal van 2025 zijn nu beschikbaar. Ten opzichte van het vorige kwartaal stijgen ze met 10 …

Veel energiecontracten lopen in de zomerperiode ten einde. Wie tijdens de energiecrisis bij gebrek aan vaste tarieven over…