Is de droogkast nog altijd een energievreter?

Is de droogkast nog altijd een energievreter?
  • 21.07.2021
  • Laatste update: 18.11.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

De droogkast staat bekend als één van de grootste energievreters in de woning. De waslijn of het droogrek vormen het logische alternatief, maar bieden op regenachtige dagen niet altijd een uitweg. Maar hoeveel verbruikt de droogkast nu echt en welke keuzes maak je best in functie van een lage energiefactuur?

Zoals alle toestellen die warmte produceren, verbruikt de droogkast aardig wat stroom. Hoewel de reputatie van energieverslinder nog altijd terecht blijft, hebben de fabrikanten de voorbije jaren wel fikse stappen richting een lager verbruik gezet. Daar draagt de switch van de condensatiedroogkast naar de warmtepompdroogkast in grote mate toe bij.

Condensatiedroogkast en warmtepompdroogkast

Een condensatiedroogkast laat het vocht van de kleren in de trommel condenseren, waarna het in een opvangbakje terechtkomt of een condensafvoerslang het meteen afvoert. Een droogkast met waterpomp zet het principe van de condensdroger verder. Ze maakt gebruik van een warmtepomp in plaats van een klassieke elektrische weerstand. De warmtepomp zorgt daarbij voor hergebruik van de warmte, waardoor ze minder stroom verbruikt.

Condensatiedroogkasten zijn relatief goedkoop en door hun hoge temperatuur ideaal om de was snel droog te krijgen. Daar tegenover staat dat wasgoed bij een condensatiedroogkast doorgaans sneller slijt. Het grootste voordeel van een droogkast met warmtepomp situeert zich in het energieverbruik.

Condensatiedroogkast: 152,15 euro per jaar

De productcatalogus van Vandenborre telt nog 16 condensatiedroogkasten. Alle toestellen hebben een energielabel B. Een condensatiedroogkast uit het middensegment verbruikt bij 160 jaarlijkse droogbeurten 560 kWh. Het mediaan stroomtarief via Mijnenergie.be bedraagt 27,17 eurocent per kilowattuur (kWh). Dat betekent dat je jaarlijks 152,15 euro betaalt voor het verbruik van je condensatiedroogkast.

Warmtepompdroogkast: 63,84 euro

Bij de warmtepompdroogkast kies je uit 69 toestellen, waarvan er 60 tot energieklasse A+++ behoren. Een warmtepompdroogkast uit het middensegment kent een jaarverbruik van 235 kWh. Bij de mediaan stroomprijzen betaal je 63,84 euro voor het stroomverbruik. Het verschil in aankoopprijs van ongeveer 350 euro is op die manier al na enkele jaren uitgewist, terwijl je uiteraard ook voor een meer milieuvriendelijke oplossing kiest.

Besparen door tarieven te vergelijken

Het stroomverbruik van je droogkast kan bovendien nog lager. Wie de energieprijzen vergelijkt en voor het goedkoopste tarief op de markt kiest, betaalt 23,55 eurocent per verbruikt kilowattuur elektriciteit. Het jaarverbruik van de condensatiedroogkast kost dan nog 131,88 euro of ruim 21 euro minder dan bij het mediaantarief, voor de waterpompdroogkast bespaar je jaarlijks 8,50 euro.

Tip: Ontdek hier zelf de goedkoopste stroomtarieven

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen