Watz vraagt bescherming tegen schuldeisers

Watz vraagt bescherming tegen schuldeisers
  • 20.12.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Na het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier, zit met Watz een tweede Belgische energieleverancier in nauwe schoentjes. De energieleverancier vraagt aan de rechtbank tijdelijke bescherming tegen zijn schuldeisers.

De Vlaamse Energieleverancier legde vorige maand de boeken neer en nu vraagt ook Watz tijdelijke bescherming aan tegen schuldeisers. Volgens de leverancier gaat het niet om een faillissement. Watz is een kleinere uitdager op de energiemarkt, die sinds 2012 groene elektriciteit en sinds 2013 aardgas verdeelt. Watz vertegenwoordigde in juni een marktaandeel van 0,52% van de Vlaamse aardgasmarkt en 0,60% van de elektriciteitsmarkt.

Watz verwijst als boosdoener naar de stijgende energieprijzen en de uitbreiding van het sociaal tarief, waarbij energieleveranciers het verschil tussen het sociaal tarief en de marktprijs moeten voorschieten. “Waar een grote speler – die veel marge neemt – een reserve heeft staan om de enorme energieprijzen voor te schieten of beroep kan doen op buitenlands kapitaal, heeft Watz dit niet. Wij hebben steeds onze marge zo laag mogelijk gehouden om onze klanten een zo laag mogelijk tarief te kunnen aanbieden”, luidt het.

Wat betekent dit voor de klanten van Watz?

Watz benadrukt dat het niet failliet gaat en dat klanten hun voorschotten niet kwijtgeraken. De energieleverancier zal naar eigen zeggen ook alle eindafrekeningen opmaken en vereffenen. “We willen niemand in de kou laten staan en doen er alles aan om alle openstaande facturen en eindafrekeningen nog uit te kunnen betalen, net als de lonen van alle medewerkers”, duidt CEO Gert Haubrechts in een persmededeling.