Je verwarmingsketel? Die geef je best nu een onderhoudsbeurt

Je verwarmingsketel? Die geef je best nu een onderhoudsbeurt
  • 05.05.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

De lente is hét seizoen voor onderhouds- en opfrissingswerken. Dat geldt ook voor het verplichte onderhoud van je verwarmingsketel. Nadat je centrale verwarming maanden op volle toeren heeft gedraaid, doe je er goed aan die door een professional te laten nazien. Bovendien is die onderhoudstaak zelfs wettelijk verplicht en resulteert ze ook in een lager energieverbruik wanneer het weer kouder wordt.

We associëren de lente meestal met de grote lenteschoonmaak en het verfraaien van de tuin. Het onderhoud van de verwarmingsketel spreekt op dat lijstje het minst tot de verbeelding. Toch doe je er goed aan van je vakman in de lente te contacteren. Nu we er enkele koude maanden hebben opzitten, heb je cv-ketel immers op volle toeren gedraaid, waardoor de kans op slijtage of defecten is toegenomen. Bovendien biedt de agenda van jouw loodgieter nu waarschijnlijk net iets meer ruimte dan in het najaar. Wie zijn ketelonderhoud pas in de late herfst aanvraagt, krijgt zijn verwarmingsketel misschien wel niet tijdig winterklaar.

Waarom moet je je verwarmingsketel onderhouden?

Het onderhoud van je cv-ketel is bovendien eigenlijk geen optie, maar een verplichting. Mazoutketels of centrale stooktoestellen op een vaste brandstof moeten elk jaar een onderhoud krijgen. Dat is in alle gewesten van toepassing. Voor gasgestookte verwarmingstoestellen geldt er in Vlaanderen en Brussel een tweejaarlijks onderhoudsverplichting. Wallonië legt een driejaarlijkse onderhoudsbeurt op.

Verwarmingsketel onderhouden betekent CO-vergiftiging vermijden

Die verplichting is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Een slecht functionerende ketel zorgt in combinatie met een gebrekkige verluchting voor een vergroot risico op CO-vergiftiging. CO is zeer giftig en je ruikt, ziet of proeft het niet. Volgens het Antigifcentrum kende ons land in 2019 820 geregistreerde slachtoffers van CO-intoxicatie, waarvan 29 met dodelijke gevolgen.

Langere levensduur voor je ketel

Maar een ketelonderhoud moet je uiteraard niet enkel omwille van die verplichting te laten uitvoeren. Regelmatig onderhoud draagt bij tot een langere levensduur van de ketel. De ketel verbruikt bovendien minder energie en stoot minder CO2 uit. Daarnaast krik je ook het rendement van je ketel op, waardoor je bespaart op je energiekosten.

Honderden euro’s besparen door te vergelijken

Wie zijn woning met aardgas verwarmt, bespaart daarnaast ook al snel honderden euro’s door zijn energiecontract actief met het marktaanbod te vergelijken. Nu de aardgasprijzen opnieuw een stijgende curve vertonen, blijkt die oefening nog lucratiever.

Tip: Ga hier na hoeveel u kunt besparen door uw energiecontract te vergelijken