Kiezen voor een contract met vaste energieprijs: dit houdt het in

Kiezen voor een contract met vaste energieprijs: dit houdt het in
  • 22.03.2019
  • Laatste update: 16.04.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Een contract met een vaste energieprijs : wat betekent dit concreet?

Uw energiefactuur bestaat zowel voor elektriciteit als voor aardgas uit 3 verschillende delen (prijsposten):

  • de “Energieprijs” (ook “Energiekosten” genoemd),
  • de “Nettarieven” (Distributie- en transportkosten),
  • de “Heffingen” (taksen en toeslagen),
  • deze drie prijsposten staan ook altijd apart vermeld op uw energiefactuur.

De eerste prijspost – “Energieprijs” – is het bedrag dat uw energieleverancier u factureert voor de aankoop van zijn elektriciteit en/of aardgas. De twee andere prijsposten – “Nettarieven” en de “Heffingen” – zijn gereguleerde kosten die aan de energieleveranciers worden opgelegd en aan kostprijs worden doorgefactureerd aan hun klanten; deze gereguleerde kosten zijn gelijk voor alle leveranciers.

Een energiecontract met een vaste “Energieprijs” (ook semi-vast energiecontract genoemd in onze resultatentabel) betekent dat u een contract heeft waar de eerste prijspost, de Energieprijs, vast is gedurende de looptijd van uw contract. Daarintegen kunnen de twee andere componenten ñ “Nettarieven” en “Heffingen” ñ altijd wijzigen door de overheid en/of de regulatoren (CREG / VREG).

Wat betreft de “Energieprijs” voor elektriciteit, deze bestaat uit een jaarlijks abonnement, een kWh-prijs en een bijdrage voor “hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling (WKK)”. Bij een vaste energieprijs geven alle leveranciers de garantie dat het jaarlijks abonnement en de kWh-prijs vast liggen voor de hele duur van het contract; daarintegen wordt de bijdrage voor “hernieuwbare energie en WKK” aan kostprijs teruggefactureerd door de leveranciers aan hun klanten.

Sommige leveranciers hebben er echter voor gekozen om voor bepaalde producten de garantie van een vaste prijs ook voor deze bijdrage uit te breiden voor de hele duur van het contract. Daarom spreken we over een “semi-vast+” energiecontract bij producten waar dus ook de bijdrage voor “hernieuwbare energie en WKK” vast ligt voor de hele duur van het contract.

Wat betreft de “Energieprijs” voor aardgas, deze bestaat uit een jaarlijks abonnement, een kWh-prijs (Energie) en een kWh-prijs (Transport). Bij een vaste energieprijs geven alle energieleveranciers de garantie dat het jaarlijks abonnement en de kWh-prijs (Energie) vast liggen voor de hele duur van het contract. Daarintegen wordt de kWh-prijs (Transport) die betrekking heeft op de transportkosten die de energieleveranciers aan Fluxys moeten betalen, aan kostprijs teruggefactureerd door de leveranciers aan hun klanten.

Tip: Bekijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Meer besparen op energie?
Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen