Kortingsrace tussen energieleveranciers: hoe haal je er zelf voordeel uit?

Kortingsrace tussen energieleveranciers: hoe haal je er zelf voordeel uit?
  • 08.07.2021
  • Laatste update: 17.06.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Tot 476 euro per jaar. Zo hoog lopen de welkomstkortingen op, waarmee energieleveranciers nieuwe klanten proberen te lokken. Als consument haal je op die manier mogelijk een maximaal voordeel uit een leverancierswissel. Al houd je ook best rekening met enkele aandachtspunten.

Energieleveranciers kennen de hoogste welkomstkortingen doorgaans toe via commerciële prijsvergelijkers als Mijnenergie.be. De logica daarachter is vrij eenvoudig: de kortingen gas en elektriciteit zorgen ervoor dat hun energiecontracten als goedkoopste uit de vergelijker komen en dus meer nieuwe klanten overtuigen.

Kortingen lopen uiteen
Engie pakt bij onze simulatie op 7 juli uit met de scherpste welkomstkorting bij een gemiddeld stroomverbruik van 3.500 kWh en een vaste energieprijs. Het beloont nieuwe klanten met een promotie van 207,78 euro. Maar ook Mega (184,50 euro), Eneco (167,18 euro), Elegant (113,50 euro), Lampiris (84,04 euro), Luminus (76,05 euro), en Octa+ (47,00 euro) laten zich niet onbetuigd.

Hoogste korting = laagste prijs
Uiteraard moet je het totaalplaatje in ogenschouw nemen. Een hoge korting bij een dure basisprijs blijkt niet altijd voordeliger ten opzichte van een laag basistarief zonder kortingen. Toch komen de drie leveranciers met de grootste kortingen gas en elektriciteit ook als goedkoopste uit onze prijssimulatie. Voor aardgas tekent zich eenzelfde beeld af, met kortingen die zelfs oplopen tot 476,71 euro bij een gemiddeld verbruik van 23.260 kWh.

Tip: Vergelijk hier zelf de prijzen op de energiemarkt

Verschillende soorten kortingen

De ene korting is de andere niet. Globaal tekenen zich twee types af: de vaste prijsvermindering en de verbruikskorting. Het bedrag van de vaste prijsvermindering geldt automatisch bij het afsluiten van jouw contract, terwijl de verbruikskorting een percentage op de kWh-prijs bedraagt. De verbruikskorting geldt enkel op de energieprijs en dus niet op de nettarieven, heffingen en btw. Welke korting gas en elektriciteit jou het grootste voordeel oplevert, hangt dus sterk af van jouw verbruik. Niet zelden bieden energieleveranciers een combinatie van beide types kortingen.

Wat zeggen de kleine lettertjes?

Aan een welkomstkorting energie kleven doorgaans enkele voorwaarden vast. Zo verwachten de meeste leveranciers dat je gedurende één jaar klant blijft en dat je tijdens diezelfde periode jouw facturen tijdig betaalt.  Veel energieleveranciers brengen de welkomstkorting pas aan het einde van het contractjaar in mindering. De Ombudsman voor Energie merkt dat niet elke consument zich daar bewust van is, waardoor vaak misverstanden ontstaan. Het valt dus aan te raden om de promotiedetails grondig na te lezen.

Wat na het welkomstjaar?

Jouw energieleverancier bezorgt je aan het einde van je contract een nieuw tariefvoorstel. Aangezien hij je niet meer als nieuwe klant beschouwt, valt de welkomstkorting energie weg. Het valt daarom aan te raden om de nieuwe contractvoorwaarden andermaal aan een vergelijkingstoets te onderwerpen. Blijkt het aanbod nog altijd het goedkoopst, dan loont het uiteraard om er op in te gaan. Is dat niet langer het geval, dan kan je opnieuw overstappen naar een andere leverancier en grabbel je ook daar meteen een welkomstkorting energie mee. Aangezien een leverancierswissel kosteloos gebeurt, kan je dus op een eenvoudige manier jaar na jaar een maximale besparing binnenrijven.

Vergelijk nu de verschillende energietarieven

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen