
Laat je niet vangen door huis-aan-huisverkopers energiecontracten
Radio 2-luisteraars getuigden van huis-aan-huisverkopers die de woonkamer gewoon binnenstappen, zonder mondmasker en zonder de handen te ontsmetten. Sommige mensen vertelden ook ze aangaven dat ze niet van energieleverancier wilden veranderen, maar dat het toch gebeurde.
Het is lang niet de eerste keer dat het dergelijke krachten regent over huis-aan-huisverkopers. Dat zien we ook in de cijfers van de Ombudsdienst voor Energie. Die ziet de klachten rond huis-aan-huisverkopers en verkoop op de openbare of private weg jaarlijks oplopen. Op vijf jaar tijd steeg het aantal meldingen van 251 tot 804. De Ombudsman ijvert daarom al een tijdje voor een afschaffing van de deur-aan-deurverkoop, omdat de verkopers niet zelden agressieve technieken gebruiken om klanten over de streep te trekken.
Benieuwd of je te veel betaalt? Vergelijk hier de verschillende energieleveranciers in België.
Gedragscode
Kunnen de energieleveranciers hier dan zelf niets aan doen? Belangrijk om te weten is dat huis-aan-huisverkopers meestal geen rechtstreekse personeelsleden van de leverancier in kwestie zijn. Vaak werken ze voor externe verkooporganisaties die speciaal worden ingeschakeld. Het is trouwens ook zo dat de spelregels voor deurverkoop behoorlijk precies en wettelijk zijn vastgelegd. De gedragscode bepaalt onder meer dat een verkoper zich meteen moet legitimeren. Hij moet ook op eenvoudig verzoek van je het gesprek onmiddellijk beëindigen én je woning verlaten. Ten slotte is het verboden om aan de deur te verkopen tussen 20 uur ‘s avonds en 9 uur ‘s morgens.
Lees ook: Huishoudelijk energieverbruik neemt sterk af
Laat je niet overdonderen
Als je huis-aan-huisverkopers over de vloer krijgt, kan je er zeker van zijn dat die je zullen proberen te overdonderen met ‘spectaculaire’ aanbiedingen en kortingen. Hij moet zijn prijssimulaties wel afstemmen op je wettelijk verbruik. Staar je toch maar niet te veel blind op de geboden korting: de kans is groot dat je die ook had gekregen als je zelf aanklopte bij de leverancier in kwestie. Bovendien is het nogal logisch dat een verkoper van één leverancier je niet noodzakelijk het voor je goedkoopste contract op de markt aanbiedt. Dat kan bijvoorbeeld bij een concurrent zitten.
Als je toevallig wel net op zoek bent naar manieren om te besparen op je energiefactuur, dan is het altijd beter om het heft zelf in handen te nemen. Via een vergelijkingssite vergelijk je gemakkelijk op basis van je eigen verbruik welke energieleverancier je op dit moment het goedkoopste contract kan bieden, welke voorwaarden daaraan vasthangen, enzovoort. Op basis daarvan kan je dan een weloverwogen beslissing maken.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Na maanden van volatiliteit lijken de aardgasprijzen op de groothandelsbeurzen zich enigszins te stabiliseren. De richtinggevende …

De coöperatieve energieleverancier Ecopower rekent vanaf 1 januari 2024 een vergoeding aan voor eigenaars van zonnepanelen en een …

Op vraag van minister Demir maakte de VREG een update van een analyse uit 2020 van de kosten en baten van de uitrol van digitale m…

Vanaf 1 juli moeten leveranciers u meer informatie over uw energiecontract bezorgen. Zo moeten ze op iedere (voorschot)factuur en …