Lage energieprijzen: hoe gebeurt de aanpassing per type contract?

Lage energieprijzen: hoe gebeurt de aanpassing per type contract?
  • 27.06.2020
  • Laatste update: 05.01.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Je hoorde het vast al waaien in de pers: de energieprijzen zijn de afgelopen maanden fors gedaald. Toch bestaat de kans dat je daar zelf weinig van merkt op je energiefactuur. Veel hangt immers af van het type energiecontract: wie over een vast energiecontract beschikt, moet zelf tot actie overgaan om te profiteren van de lage prijscurve voor elektriciteit en aardgas.

De coronacrisis heeft een groot effect op de consumptieprijzen van uiteenlopende goederen en diensten. In veel gevallen hebben we het dan over hogere kosten, maar de lage energieprijzen zijn daarop een uitzondering. De combinatie van een lage energievraag en veel zon- en winduren heeft voor een besparingspotentieel van enkele honderden euro’s gezorgd. Als je op dit moment nog steeds je contract niet nakeek, kunnen we je enkel met klem adviseren om dat zo spoedig mogelijk te doen.

Voelbaar in de portemonnee

Goed nieuws als je over een variabel contract beschikt: de kans is behoorlijk groot dat je vanzelf al profiteert van de lage energieprijzen. Interessant om te weten is dat de diverse energieleveranciers niet allemaal dezelfde indexeringsparameters volgen. Een eerdere studie van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, nvdr) toonde bijvoorbeeld aan dat de indexatie van variabele energieproducten in 2018 meestal op kwartaalbasis gebeurde, terwijl energieleveranciers in 2019 meer en meer contracten met een aanpassing op maandbasis lanceerden. Sowieso: als je energiecontract de prijsevoluties op maandbasis volgt, zal je natuurlijk sneller de positieve – en de negatieve – evoluties op de energiemarkt in je eigen portemonnee voelen.

Let op bij vast contract

Heb je een vast contract? Dan liggen je kaarten anders en profiteer je niet automatisch van lage energieprijzen. De reden: het tarief per kilowattuur blijft ongewijzigd tijdens de looptijd van je contract.

Ook: als je contract richting zijn einde loopt, dan verlengt je energieleverancier automatisch de overeenkomt. Hij is wel verplicht om je daar schriftelijk van op de hoogte te brengen. Het nieuwe tarief dat je op dat moment krijg, stemt dan overeen met de actuele energieprijzen op de markt. Maar: die kunnen natuurlijk zowel in je voor- als je nadeel uitdraaien. En een bijkomende bedenking: zodra je contract in de verlengingen gaat, speel je meestal ook die lucratieve promoties kwijt waarmee de leverancier je probeerde binnen te halen.

Zeker als het al een paar jaar geleden is dat je je vast contract nog eens onder de loep nam, is de kans eerder klein dat u al profiteert van de huidige lage energieprijzen. De oplossing? Het zelf controleren. Hier kom je in een paar muisklikken te weten welke leverancier de voor jou interessantste (lees: goedkoopste) formule aanbiedt. Beslis je over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, dan maak je ook weer kans op stevige welkomstkortingen.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen