Mijn energiecontract met de actuele aanbiedingen vergelijken: hoe pak ik het aan?

Mijn energiecontract met de actuele aanbiedingen vergelijken: hoe pak ik het aan?
  • 25.03.2019
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieprijzen wijzigen voortdurend. Het is dus perfect mogelijk dat uw huidige energiecontract niet meer het voordeligste op de markt is. Maar hoe maakt u de vergelijking en waar moet u op letten?

1. Is uw huidige energiecontract (bijna) ten einde?

Dan hebt u twee opties: u verlengt uw contract stilzwijgend of u tekent een nieuw contract bij een andere energieleverancier. Uw huidige energieleverancier zal zijn tarief aanpassen aan de actuele marktsituatie. Dat betekent dat u beter niet vergelijkt op basis van de prijs die u nu betaalt, maar uw huidige verbruik als uitgangspunt hoort te nemen. Onze energievergelijker schotelt u in enkele muisklikken een lijst voor met de meest actuele prijzen van alle energieleveranciers, afgestemd op uw verbruik. U ontdekt dus meteen het contract dat u het meeste voordeel oplevert.

Start hier de prijsvergelijking

TIP: Vink zeker ook het vakje met ‘lopende promoties’ aan. Energieleveranciers bieden soms mooie kortingen aan nieuwe klanten.

Voorbeeld 1

Bij uw recente jaarafrekening voor elektriciteit en gas, heeft u 2.000 euro in totaal betaald voor uw elektriciteit en gas. Uw contract loopt binnenkort af en uw leverancier stelt een nieuw tarief voor waardoor u 2.300 euro zal betalen voor het komende jaar. Uit de vergelijkingstest blijkt dat een andere leverancier u die elektriciteit en gas voor 2.200 euro per jaar kan aanbieden. Hij heet u welkom met een extra eenmalige korting van 100 euro. Dat maakt een jaartotaal van 2100 euro. Hoewel u meer betaalt dan dat vroeger het geval was, doet u er toch goed aan om over te schakelen.

2. U heeft nog een lopend contract?

Wanneer uw contract pas over enkele maanden of jaren afloopt en u heeft een product met een “vaste” prijs, bent u nog enige tijd verzekerd van uw huidige tarief. Toch loont het om jaarlijks de proef op de som te nemen en uw huidige energietarief te vergelijken met de actuele prijzen van alle aanbieders. Blijken de marktprijzen duurder dan wat u nu betaalt, dan zit u gebeiteld. Is dat niet het geval, dan kunt u alsnog overstappen. Daarbij geldt een opzegtermijn van één maand. Kiest u ervoor te veranderen, hou er dan wel rekening mee dat u mogelijks enkele (welkomst)kortingen en -voordelen bij uw huidige energieleverancier kwijtspeelt indien u minder dan één jaar klant bent.

Voorbeeld 2

U betaalt 2.000 euro per jaar voor elektriciteit en gas. Uw contract blijft nog twee jaar geldig. Uit de vergelijkingstest blijkt dat een andere speler u die energie voor 1900 euro per jaar levert. Hij heet u welkom met een extra eenmalige korting van 100 euro. Dat maakt een jaartotaal van 1800 euro. Het aanbod van de nieuwe energieleverancier blijkt het voordeligst.

Goed om weten

De energieprijzen evolueren voortdurend. Hoewel ze recent fors stegen, sluiten we niet uit dat er zich in de toekomst opnieuw een dalende curve aftekent.

Vergelijk hier de goedkoopste prijzen van gas en elektriciteit