Mijn energiecontract met de actuele aanbiedingen vergelijken: hoe pak ik het aan?

Mijn energiecontract met de actuele aanbiedingen vergelijken: hoe pak ik het aan?
  • 25.03.2019
  • Laatste update: 15.02.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieprijzen wijzigen voortdurend. Het is dus perfect mogelijk dat je huidige energiecontract niet meer het voordeligste op de markt is. Maar hoe maak je de vergelijking en waar moet je op letten?

1. Is je huidige energiecontract (bijna) ten einde?

Dan heb je twee opties: je verlengt je contract stilzwijgend of je tekent een nieuw contract bij een andere energieleverancier. Je huidige energieleverancier zal zijn tarief aanpassen aan de actuele marktsituatie. Dat betekent dat je beter niet vergelijkt op basis van de prijs die je nu betaalt, maar je huidige verbruik als uitgangspunt hoort te nemen. Onze energievergelijker schotelt je in enkele muisklikken een lijst voor met de meest actuele prijzen van alle energieleveranciers, afgestemd op je verbruik. Je ontdekt dus meteen het contract dat het meeste voordeel oplevert.

Start hier de prijsvergelijking

TIP: Vink zeker ook het vakje met ‘lopende promoties’ aan. Energieleveranciers bieden soms mooie kortingen aan nieuwe klanten.

Voorbeeld 1

Bij je recente jaarafrekening voor elektriciteit en gas, heb je 2.000 euro in totaal betaald voor je elektriciteit en gas. Je contract loopt binnenkort af en je leverancier stelt een nieuw tarief voor waardoor je 2.300 euro zal betalen voor het komende jaar. Uit de vergelijkingstest blijkt dat een andere leverancier je die elektriciteit en gas voor 2.200 euro per jaar kan aanbieden. Hij heet je welkom met een extra eenmalige korting van 100 euro. Dat maakt een jaartotaal van 2100 euro. Hoewel je meer betaalt dan dat vroeger het geval was, doet je er toch goed aan om over te schakelen.

2. Je heeft nog een lopend contract?

Wanneer je contract pas over enkele maanden of jaren afloopt en je hebt een product met een “vaste” prijs, ben je nog enige tijd verzekerd van je huidige tarief. Toch loont het om jaarlijks de proef op de som te nemen en je huidige energietarief te vergelijken met de actuele prijzen van alle aanbieders. Blijken de marktprijzen duurder dan wat je nu betaalt, dan zit je gebeiteld. Is dat niet het geval, dan kan je alsnog overstappen. Daarbij geldt een opzegtermijn van één maand. Kies je ervoor te veranderen, hou er dan wel rekening mee dat je mogelijks enkele (welkomst)kortingen en -voordelen bij je huidige energieleverancier kwijtspeelt indien je minder dan één jaar klant bent.

Voorbeeld 2

Je betaalt 2.000 euro per jaar voor elektriciteit en gas. Je contract blijft nog twee jaar geldig. Uit de vergelijkingstest blijkt dat een andere speler je die energie voor 1900 euro per jaar levert. Hij heet je welkom met een extra eenmalige korting van 100 euro. Dat maakt een jaartotaal van 1800 euro. Het aanbod van de nieuwe energieleverancier blijkt het voordeligst.

Goed om weten

De energieprijzen evolueren voortdurend. Hoewel ze recent fors stegen, sluiten we niet uit dat er zich in de toekomst opnieuw een dalende curve aftekent.

Vergelijk hier de goedkoopste prijzen van gas en elektriciteit

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen