Milde herfsttemperaturen in aantocht: hoe haal je er voordeel uit?

Milde herfsttemperaturen in aantocht: hoe haal je er voordeel uit?
  • 13.10.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

De temperaturen beloven begin volgende week met de grens van twintig graden Celsius te flirten. Dat is zeer zacht voor de tijd van het jaar en meteen ook goed nieuws voor jouw energiefactuur. Maar hoe haal je nu het maximum uit die milde en zonnige oktoberdagen?

Thermostaat graadje lager

Wanneer de zon volop haar werk doet, neemt de behoefte aan extra verwarming af. Aangezien de woning in de loop van de dag opwarmt, mag de thermostaat ’s morgens mogelijk één of enkele graden lager. De vuistregel luidt dat één graadje minder een besparing van zeven procent op de verwarmingsfactuur oplevert. Nu het ’s avonds sneller afkoelt, is het mogelijk wel raadzaam om je onder dat knusse fleecedekentje te nestelen.

Was buiten laten drogen

Het belooft de komende dagen amper te regenen. In combinatie met de nodige zonneschijn en een mild briesje helpt Moeder Natuur jou om het wasgoed efficiënt en gratis te drogen. Door het gebruik van de droogkast – één van de grootverbruikers onder de huishoudtoestellen – te vermijden, kan je dus eveneens besparen. Bij de huidige mediaankilowattuurprijs voor elektriciteit volgens Mijnenergie.be van 68,46 eurocent per kilowattuur kost een droogsessie, afhankelijk van het energielabel, al snel ongeveer één euro.

Opwekken en verbruiken van energie op elkaar afstemmen

Nog mooier wordt het wanneer je er als eigenaar van zonnepanelen en een digitale meter in slaagt om jouw wasmachine te laten werken op het moment dat de zon schijnt. Je betaalt dan geen verbruikstarief, maar maakt meteen gebruik van de energie die jouw zonnepanelen opwekken. Dat resulteert in een besparing van ongeveer 0,30 euro per wasbeurt.

Meer zon = meer hernieuwbare stroom

Dat jouw zonnepanelen sowieso meer opbrengen op zonnige dagen, spreekt voor zich. Energieleverancier Engie becijferde dat een doorsnee zonnepaneleninstallatie in de herfst van 2020 gemiddeld 5,8 kWh stroom per dag produceert, tegenover 20,5 kWh op zonnige lentedagen. Mocht de zon erin slagen om de komende dagen langdurig door het wolkendek te priemen, dan halen eigenaars van zonnepanelen daar dus een mooi voordeel uit.