Aardgas opnieuw 700 euro duurder in november: energieprijzen door het dak

Aardgas opnieuw 700 euro duurder in november: energieprijzen door het dak
  • 09.11.2021
  • Laatste update: 11.11.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Een maand geleden braken de groothandelsprijzen voor aardgas en elektriciteit alle records. Die bijkomende prijsopstoot laat zich voor de consument nu ook hard voelen in de novembertarieven. Het goedkoopste aardgastarief voor nieuwe klanten bij een gemiddeld verbruik is nogmaals 700 euro duurder dan in oktober, voor elektriciteit betaal je ruim 200 euro meer. Al lijkt er misschien wel een correctie in de maak, waarbij de sleutel in handen ligt van de Russische president Poetin.

De context is ondertussen genoegzaam gekend. Onder meer de toename van de mondiale economische activiteit, de stijging van de prijs van CO2-rechten, verlaagde opslagniveaus, een lagere gasaanvoer uit Rusland en herstellingswerken aan aardgas- en stroomfaciliteiten voerden de energieprijzen de voorbije maanden naar ongekende hoogtes.

Van 14 naar 116 euro per megawattuur

De aardgasmarkt leed het zwaarst onder die samenloop van omstandigheden. De absolute prijspiek op de groothandelsmarkt voor aardgas vond begin oktober plaats. De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas, steeg toen tot 116,02 euro per megawattuur, waar dat prijspeil een jaar eerder rond 14 euro per megawattuur schommelde.

Aangezien de energieleveranciers hun tarieven maandelijks updaten, komt die prijsschok nu helemaal tot uiting in de novemberprijzen. Het goedkoopste vaste aardgastarief voor nieuwe klanten met een gemiddeld verbruik kost nu 2.579,954 euro. In september, toen de prijzen zich ook al op een bijzonder hoog peil bevonden, ging het nog om 1880,27 euro. Dat blijkt uit een simulatie via Mijnenergie.be.

Wat doet Poetin?

Toch valt die prijs in december mogelijk ietwat terug. Veel hangt af van de vraag of de Russische president Poetin zijn belofte nakomt om via het staatsbedrijf Gazprom extra gas naar Europa te sturen. De eerste aankondiging hierrond leidde tot een stevige daling van de Nederlandse TTF-index tot 64,68 euro per megawattuur of een daling van meer dan 55% ten opzichte van de prijspiek begin oktober. Het balanceren tussen vrees en hoop rond het al dan niet nakomen van de Russische belofte bracht de voorbije dagen verdere schommelingen teweeg.

Stroomprijzen: wankel herstel

De prijsstijgingen voor elektriciteit zijn minder spectaculair, maar raken de gezinnen eveneens sterk in hun portemonnee. Na maanden van prijsverhogingen steeg het goedkoopste jaartarief voor nieuwe klanten uit Antwerpen in november verder door tot 1255,33 euro, wat ruim 200 euro meer is dan in oktober.

De voorbije dagen kenden de groothandelsprijzen voor elektriciteit eveneens een correctie ten opzichte van de piek van begin oktober. Al blijft de situatie wankel, aangezien de onzekerheden over de Russische gasleveringen ook bijdragen tot de volatiliteit op de stroommarkten en de CO2-emissieprijzen op een hoog peil blijven.

Het is dus met andere woorden te vroeg om nu al van een kentering te spreken. Veel zal afhangen van hoe de gastoevoer vanuit Rusland evolueert en of er al dan niet een zware winter met hoge energievraag voor de deur staat.

Tip: Volg de energiemarkt actief

Voor wie een variabel tarief heeft voor stroom of aardgas, recent een duur vast contract heeft afgesloten of het huidige contact binnenkort ten einde loopt, komt het er dus op aan van de tarieven op de voet te volgen en de prijzen van de verschillende energieleveranciers naast elkaar te leggen.

Tot slot: de energieprijs vertegenwoordigt momenteel 41% van de stroomfactuur en 69% van de aardgasfactuur. De aanvullende kosten als heffingen en netkosten zijn niet onderhevig aan de prijsfluctuaties op de energiemarkt.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen