Na Engie zet nu ook Octa+ dynamisch energietarief actief in de markt

Na Engie zet nu ook Octa+ dynamisch energietarief actief in de markt
  • 28.04.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Octa+ introduceert vanaf 3 mei een dynamisch energietarief. Het is daarmee na Engie de tweede speler die zo’n contractformule actief promoot. De prijs die je betaalt, volgt uur per uur de evoluties op de groothandelsmarkten en nodigt op die manier uit om je energieverbruik af te stemmen op die uurprijzen. Een heel karwei, zo lijkt het. Al bestaan er gelukkig oplossingen die het mogelijk maken om zonder veel inspanningen automatisch op de schommelende prijzen in te spelen.

Energie-experts dichten het dynamische tarief een mooie toekomst toe. Aangezien de prijs voor de consument het laagst is bij een hoge productie van hernieuwbare energie en een lagere vraag, moedigt het de consument aan om slim van het stroomnet gebruik te maken. Jean-François Letraublon, woordvoerder bij Octa+, meent dat het dynamische tarief een belangrijke plaats binnen het energielandschap zal verwerven. “We zullen in de toekomst nog nadrukkelijker gebruik maken van elektrische wagens en warmtepompen. Met een dynamisch tarief ken je de uurprijzen voor de volgende dag en gebruik je die toestellen op het moment dat de prijzen het laagst zijn.”

Het grote verschil met een variabel tarief schuilt volgens de woordvoerder in de facturatie. “Bij een klassieke variabele prijs vermenigvuldigt de leverancier jouw totale verbruiksvolume van de maand met het gemiddelde van de prijsnoteringen van diezelfde maand. Een dynamische prijs gaat niet uit van gemiddeldes, maar van de prijsnoteringen per uur.”

Geen risicopremie

Aangezien de uurprijzen dichter bij de realiteit aansluiten dan een variabel of een vast contract, verkleint ook het risico van de leverancier dat hij te veel energie tegen te hoge prijzen moet aankopen. “We hoeven geen risicopremie aan te rekenen, zoals die bij andere contractformules is ingecalculeerd. Dat maakt van een dynamisch tarief een interessante prijsformule, op voorwaarde dat je jouw verbruik op de uurprijzen afstemt.”

Octa+ verwijst naar de slimme sturingssoftware die onder meer het dochterbedrijf OMES aanbiedt. De slimme applicatie zorgt ervoor dat de toestellen automatisch in werking treden bij lage uurprijzen en dat bijvoorbeeld ook het piekverbruik een bepaalde grens niet overschrijdt. Op die manier hoeft de klant niet zelf voortdurend de uurprijzen in de gaten te houden om minder te betalen. Die uurprijzen publiceert Octa+ dagelijks kort na de middag. In een volgende fase wil het ook pushberichten uitsturen en in zijn klantenomgeving de concrete verbruikskosten per uur weergeven.

Passief aangeboden bij andere spelers


Voor het dynamische tarief van Octa+ moet de klant over een digitale meter beschikken en gebeurt de facturatie via maandafrekeningen. Naast Engie en Octa+ bieden ook Mega, Bolt en Eneco een dynamisch energietarief aan, zij het enkel op aanvraag. Luminus en TotalEnergies geven aan dat ze de oplossing binnenkort uitrollen. Anderhalve maand geleden telde Engie een vijfhonderdtal klanten met een dynamisch tarief.

Wil jij ook minder betalen voor energie?
Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.
Ja, ik wil besparen