Niet-periodieke nettarieven energie stijgen met 10%

Niet-periodieke nettarieven energie stijgen met 10%
  • 20.12.2022
  • Laatste update: 21.12.2022
  • Kurt Deman
  • 1 min

De VREG keurde de niet-periodieke nettarieven voor 2023 goed. Dat zijn onder meer:

– de aansluittarieven: de tarieven die je betaalt bij een nieuwe aansluiting op het distributienet of een aanpassing aan je bestaande aansluiting;
– de tarieven voor diensten op aanvraag van de netgebruiker: de tarieven die je betaalt voor diensten die de distributienetbeheerder aan je levert, zoals de plaatsing van een digitale meter op je vraag.

De niet-periodieke tarieven stijgen met 10% tegenover 2022. De reden voor die toename is volgens de Vlaamse energieregulator VREG de hoge inflatie. Die leidt tot hogere kosten voor de distributienetbeheerders.

Zwaardere standaardaansluiting voor elektriciteit
Het vermogen van een standaardaansluiting elektriciteit voor een woning is vanaf 1 januari 2023 17,3 kVA. Dat brengt met zich mee dat je voor een nieuwe aansluiting of verzwaring van een bestaande aansluiting enkel een bijkomende vergoeding betaalt wanneer het vermogen boven 17,3 kVA ligt. Tot nu betaalde je een meerkost bij een vermogen boven 10 kVA. Wie kiest voor een energiezuinige warmtepomp of elektrische wagen wordt zo minder snel geconfronteerd met extra kosten.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen