Ondanks meerverbruik, betaal je minder voor je elektriciteitsfactuur

Ondanks meerverbruik, betaal je minder voor je elektriciteitsfactuur
  • 03.06.2020
  • Laatste update: 16.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Tijdens de coronacrisis verbruikten we meer elektriciteit dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Door de gedaalde marktprijzen voelde je dat wel niet aan je elektriciteitsfactuur, integendeel, je betaalde waarschijnlijk iets minder. Toch is er nog veel kans op extra besparing mogelijk.

Thuisverbruik +3%

Eind maart deelde Elia op haar website mee dat het stroomverbruik tijdens de eerste quarantaineweken met 18% was gedaald, met pieken tot -25%. De hoogspanningsnetbeheerder wees toen al op een mogelijk toenemend thuisverbruik omwille van het massale telewerk. Tijdens de lockdown light bleven we massaal in ons kot. Bij gezinnen met kinderen en telewerkende ouders leidde dat haast onvermijdelijk tot een hoger energieverbruik. Engie berekende begin mei de stijging van het elektriciteitsverbruik van de Belgische gezinnen sinds het begin van de quarantaine. Het bedrijf baseerde zich daarvoor op de evolutie van het verbruik van zijn slimme thermostaat boxx. De data wijzen op een gemiddelde stijging van drie procent.

Toch betaal je minder

De kans is reëel dat je dat hogere verbruik niet aan je elektriciteitsfactuur voelt, aangezien je voor een stroomcontract gemiddeld ongeveer dertien procent minder betaalt dan een jaar geleden. Bij een variabel tarief gaat het zelfs om achttien procent, volgens recente cijfers van de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, red). Wie zich actief op de energiemarkt begeeft, knabbelt daar tot nog twintig procent van af. Een recente analyse via Mijnenergie.be leert ons dat het verschil tussen de duurste en goedkoopste elektriciteitsfactuur bij een gemiddeld verbruik meer dan tweehonderd euro bedraagt.

Gebruik zon en warmte in je voordeel

Sowieso kan je zelf veel doen om je verbruik in te perken. Optimaal gebruikmaken van de weersomstandigheden is al een begin. Wie op frissere lentedagen het zonlicht binnenlaat en het op warme dagen goed weert, reduceert de energiebehoefte. Ook gadgets op zonne-energie zijn interessant. Je verwarming zet je wat minder of helemaal uit, kleding en textiel droogt nu best aan de wasdraad. Daarnaast loont het de moeite om te investeren in hernieuwbare energieoplossingen: warmtepompen, energieboilers en zonnepanelen.

Lees ook: Zijn zonnepanelen nog een rendabele investering?

Meer besparen op energie?
Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen