
Onderzoek UGent: impact energiecrisis vaak kleiner dan aangenomen
Op basis van banktransacties van 930.000 Belgische gezinnen blijkt dat de energiefactuur tijdens de energiecrisis veel minder is gestegen dan de officiële statistieken suggereren. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Gent. Voor bijna de helft van de gezinnen was de factuur in het crisisjaar 2022 zelfs lager dan in 2021. Dat komt door drie effecten: de officiële statistieken houden enkel rekening met de tarieven van nieuwe (vaste of variabele) energiecontracten, terwijl een meerderheid van de gezinnen een contract had (heeft) met een vast tarief dat dateert van voor de crisis. Ook gaan de officiële cijfers uit van verbruiksvolumes van voor de coronapandemie, terwijl het verbruik in praktijk is gedaald. Tenslotte is er een verschil omdat bepaalde vormen van overheidssteun in de statistieken worden uitgespreid over de tijd, terwijl gezinnen er in werkelijkheid al ten volle van hebben kunnen genieten.
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Zaterdagnacht vangt de wintertijd opnieuw aan. De zomer- en wintertijdregeling werd ooit ingevoerd om energie te besparen,…

Je energieverbruik in kilowattuur kom je te weten door het verschil te berekenen tussen de huidige stand van je elektriciteitsmete…

Wie de energie van zijn zonnepanelen niet meteen verbruikt, kan die vanaf 2022 doorgeven of verkopen aan familie, vrienden…

De organisaties en bedrijven vragen de Vlaamse en federale overheden om de energiefactuur structureel te hervormen. Ze moet volgen…