Op reis? Zo bespaar je energie tijdens jouw afwezigheid

Op reis? Zo bespaar je energie tijdens jouw afwezigheid
  • 08.08.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Als je op vakantie bent, trek je er de stekker even uit. Dat mag je gerust ook letterlijk nemen. Enkele eenvoudige maatregelen volstaan om jouw energieverbruik tijdens je afwezigheid tot het absolute minimum te beperken. Zeker in tijden van hoge energieprijzen is elke bespaarde kilowattuur energie meer dan welkom. Mijnenergie.be biedt raad met enkele praktische tips.

Schakel toestellen uit

Sluipverbruik, sluimerverbruik of verborgen verbruikers: verschillende termen verwijzen naar apparaten die stroom verbruiken zonder dat er iemand actief gebruik van maakt. In totaal slorpen ze jaarlijks al snel enkele tientallen euro’s aan energie op. Tijdens jouw vakantie kan je heel wat van die toestellen uit het stopcontact halen. Zelfs de modem of tv-decoder, die je omwille van de heropstarttijd in de loop van het jaar doorgaans ongemoeid laat, kan je nu even uitschakelen.

Koelkast en diepvries: uitschakelen of reinigen

Voor je op vakantie vertrekt, verwerk je best alle resterende bederfbare goederen uit de koelkast in een restjesmaaltijd. Wat nog overblijft, kan je mogelijk kwijt bij vrienden of familie. Blijf je voor langere tijd weg, dan is het raadzaam om de koelkast uit te schakelen. De diepvries hoef je voor een korte trip niet af te leggen, maar het verwijderen van ijslagen reduceert wel jouw energieverbruik. Plan je een grote reis, dan bouw je de voorraad best sporadisch af, waarna je de diepvries helemaal kunt uitzetten.

Slimme verlichting

Wie uithuizig is, heeft uiteraard geen nood aan verlichting. Om ongewenste bezoekers af te schrikken, wil je mogelijk wel jouw aanwezigheid simuleren. Dat kan met behulp van verlichting met een tijdsschakelaar. Tuinverlichting op zonne-energie biedt eenzelfde effect.

Verwarmingsketel in zomerstand, warmwaterboiler uit

Het is niet nodig om jouw verwarmingsketel uit te schakelen. De meeste ketels beschikken over een zomer- of vakantiestand waarmee de ketel in combinatie met een lage thermostaattemperatuur geen energie verbruikt. De boiler voor sanitair water kan je wel uitschakelen. Op die manier vermijd je dat de boiler regelmatig aanslaat om het water op temperatuur te houden.

Volg je verbruik vanop afstand op

Via handige apps kan je jouw verbruik vanop afstand opvolgen. Stel je tijdens jouw afwezigheid vast dat een toestel toch nog overmatig energie opslorpt, dan kan je jouw buren, familieleden of een andere ‘huisbewaarder’ vragen om dat apparaat alsnog uit te schakelen.