Op zoek naar verfrissing in huis? Zo veel verbruikt een airco

Op zoek naar verfrissing in huis? Zo veel verbruikt een airco
  • 01.06.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het aantal hete dagen neemt nagenoeg jaarlijks toe, waardoor almaar meer mensen snakken naar de nodige verfrissing in huis. Dat vertaalt zich in een grote vraag naar vaste en mobiele airco’s. Maar welke impact hebben ze op uw energiefactuur?

Wat de klassieke aircosystemen betreft, komen twee opties in beeld: een mobiele airco en de vaste airco. De mobiele airco is een verplaatsbaar toestel dat u gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte verhuist. Het voert de warmte af via een afvoerslang, die u via het raam of een kier naar buiten leidt. Een mobiele airco vergt geen installatiewerken, maar produceert doorgaans aardig wat decibels.

Een vaste airco bestaat uit een binnen- en buitenunit, die onderling met elkaar verbonden zijn. De binnenunit verplaatst de lucht door de woning, terwijl de buitenunit de lucht koelt en het condensatiewater afvoert. Voor de installatie van een vaste airco vertrouwt u best toe aan een professional. Aangezien de buitenunit het luidruchtigst is, ondervindt u binnen minder geluidshinder.

Welk vermogen heeft mijn airco nodig?

Voor u een airco aanschaft, is het belangrijk om het benodigde vermogen te kennen. Daartoe hanteren specialisten verschillende berekeningen. Eén courante formule ziet er als volgt uit:

1. Bepaal het aantal te koelen kubieke meters (m³)

Bereken het volume van de ruimte, door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Gaat het om een ruimte met een lengte van 6 meter, een breedte van 4 meter en een hoogte van 3 meter, dan bedraagt de inhoud 72 m³.

2. Bepaal de vermenigvuldigingsfactor

Elke ruimte krijgt een vermenigvuldigingsfactor, die afhangt van de mate waarin ze geïsoleerd is:

  • Factor 30 voor goed geïsoleerde ruimtes met een beperkt aantal ramen en geen plat of schuin dak.
  • Factor 40 voor minder goed geïsoleerde ruimtes en/of ruimtes met veel glas.
  • Tot slot factor 50 voor ruimtes met een extreem hoge warmtelast, een plat of schuin dak en slechte isolatie.

3. Bereken het koelvermogen

Vermenigvuldig de inhoud uit stap 1 met de factor uit stap 2. In ons voorbeeld gaat het om een goed geïsoleerde ruimte, wat resulteert in 72 m³ x factor 30 = een benodigd koelvermogen van 2160 Watt ofwel 2,16 kW. Let wel, Test Aankoop kwam tot de conclusie dat airco’s niet altijd het opgegeven maximale vermogen bieden. U kiest dus best voor een toestel dat uw benodigde vermogen met tien tot twintig procent overstijgt.

Hoeveel verbruikt een airco en wat kost mij dat?

Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het verbruik en de bijhorende kosten. Daarnaast bepalen ook de energieklasse, de efficiëntie van de airco, de gebruiksintensiteit en uw energietarief de totale verbruikskosten.

Een mobiele airco waarmee u één kamer koelt en die u 200 uur per jaar gebruikt, verbruikt volgens de Nederlandse overheidssite Milieu Centraal gemiddeld 300 kWh aan stroom. Bij een energiekost van 0,25 euro per kWh, betaalt u dus jaarlijks 75 euro. Door te kiezen voor het goedkoopste elektriciteitscontract op de markt, drukt u die prijs tot 64 euro, terwijl u bij de duurste leverancier ruim 85 euro moet neertellen.

Een vaste airco, die doorgaans een hoger koelvermogen biedt, is volgens Test Aankoop meestal dubbel zo efficiënt en bijgevolg veel energiezuiniger, waardoor u het verbruik en de bijhorende kosten door twee mag delen.

Tip: Druk uw verbruikskosten door van energieleverancier te veranderen!