Wie op 1 maart 2021, na de beslissing van het Grondwettelijk Hof, plots geen beroep meer kon doen op het systeem van de terugdraai…

Overzicht energiemaatregelen van de federale regering
De federale regering nam de voorbije weken verschillende maatregelen naar aanleiding van de hoge energiefacturen. Die bundelen we hierbij in één totaalbeeld.
- Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021) krijgt voor november en december 2022 een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand). Dit zal berekend worden op voorschotfacturen voor het einde van het jaar. Er zijn wel inkomensvoorwaarden aan verbonden. Bij mensen met een hoog inkomen, zal de korting later worden teruggevorderd via de belastingen. Dit basispakket geldt ook niet voor wie al recht op een sociaal tarief heeft.
- Er is een eenmalige ‘stookoliecheque’ van 300 euro (per adres) voor gebruikers van stookolie (mazout) en propaan in bulk. Die kan online of op papier aangevraagd worden.
Deze maatregelen nam de federale overheid al eerder:
- Er geldt een verlaging van de btw op elektriciteit van 21% naar 6% van 1 maart 2022 tot 31 maart 2023. Dit is te zien op de voorschotfacturen sinds april. De verlaging voor de maand maart 2022 wordt verrekend op de jaarlijkse verbruiksfactuur.
Er geldt een verlaging van de btw op aardgas van 21% naar 6% van 1 april 2022 tot 31 maart 2023.
De btw-verlaging voor gas is er sinds 1 juli 2022 ook voor appartementsgebouwen, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere gebouwen en plaatsen met collectieve verwarmingsinstallaties. - Verlenging tot 31 maart 2023 van het tijdelijk recht op sociaal tarief (voor gas en/of elektriciteit) voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen.
Ben je nog wel aangesloten bij de meest voordelige energieleverancier? Vergelijk energieleveranciers vlot op Mijnenergie.be.
[cta_box color=”blue”]
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Sociaal tarief: +7,8% voor elektriciteit en + 9,9% voor aardgas
De sociale tarieven voor het vierde trimester van 2022 stijgen gemiddeld met 7,8 % voor elektriciteit en met 9,9 % voor aardgas. …

Huishoudelijk energieverbruik neemt sterk af
In 2009 verbruikte een doorsnee Vlaams gezin gemiddeld 4.288 kilowattuur stroom per jaar. Tien jaar later is dat nog 3.025 kilowat…

Waarom betaal je als single meer voor energie?
Als je geen partner hebt, is het leven op verschillende vlakken duurder. De energiefactuur is geen uitzondering op die reg…