
Prijs vergelijken energieleveranciers moet gemakkelijker, zegt ombudsman
Voor veel consumenten is de energiefactuur een groot kluwen van onduidelijke info. Een van de aanbevelingen van de ombudsdienst bestaat erin om het gemakkelijker te maken om de prijs tussen energiecontracten en energieleveranciers te vergelijken.
In zijn jaarlijkse monitoringstudie stelt de CREG, de federale reguleringscommissie voor elektriciteit en gas, vast dat de complexiteit van de energiemarkt het voor de consument allemaal heel moeilijk kiezen maakt. Vaste kosten die erbij komen. Onduidelijke communicatie over looptijd. Hoe je een contract kan beëindigen. Voor consumenten is het niet evident om duidelijke info te vinden. De Ombudsdienst voor Energie ijvert daarom voor al minstens een vereenvoudiging van de prijs voor energie tot één ‘volumegerelateerde prijscomponent’ in euro/kWh. Lees ook: Energiefactuur stijgt, en dat voelen singles en eenoudergezinnen het meest.
Vergelijken is de boodschap
Het valt vandaag niet mee om de prijzen van de energieleveranciers aan de hand van hun websites te vergelijken. Ze belichten de aspecten waarin zij het best scoren. De verschillende tariefformules (vast of variabel), looptijden en promoties zorgen ook niet echt voor transparantie.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat energievergelijkingssites steeds populairder worden. De meeste werken volgens een simpel principe. Als gebruiker vul je je huidige energieverbruik in, vink je aan of je voor elektriciteit al dan niet over een dagtarief beschikt. Je deelt ook mee of je zonnepanelen hebt of niet. Je kan hier zelf eens de proef op de som nemen.
Dergelijke tools maken het onderscheid tussen contracten met vaste en variabele prijs en het gewenste niveau van dienstverlening. Dat laatste is niet onbelangrijk, want veel energieleveranciers kennen gunstigere voorwaarden toe voor contracten met een grote mate van online service.
Door het hele plaatje te vergelijken, ontstaat uiteindelijk een duidelijker totaalbeeld. Veel leveranciers kennen extra kortingen toe als je via zo’n vergelijkingssite ook effectief overstapt naar een nieuwe energieleverancier.
Ongewilde overstap vermijden
Ondanks de eenvoud van vergelijkingssites, stappen consumenten toch soms ongewild over van energieleveranciers. Om dergelijke praktijken te voorkomen, ijvert de Ombudsdienst voor Energie ook nog voor een verbod op deur-aan-deurverkoop en verkoop op de openbare of private weg. Het is sowieso altijd verstandiger om zelf het heft in handen te nemen als je op zoek gaat naar een goedkopere prijs en zelf eerst te vergelijken.
[cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

In vergelijking met variabele tarieven vallen vaste energieprijzen veel duurder uit. Voor een gezin met een gemiddeld verb…

Verschillende energieleveranciers rekenen kosten aan voor eigenaars van zonnepanelen en een terugdraaiende teller. Die kosten stij…

De zon scheen vorig jaar het vaakst in juli en ook in 2023 toont ze zich opnieuw van haar meest gulle kant. Als eigenaar v…

Luminus neemt Essent over in 2021: een strategische beslissing, maar wat verandert er voor jou, de klant? En verandert jouw energi…