Prijsvergelijker Mijnenergie.be krijgt kwaliteitslabel van CREG

Prijsvergelijker Mijnenergie.be krijgt kwaliteitslabel van CREG
  • 28.04.2021, 09:04
  • Laatste update: 27.04.2021, 12:04
  • Kurt Deman
  • 3 min

Prijsvergelijker Mijnenergie.be beschikt vanaf vandaag over het CREG-kwaliteitslabel. De federale energieregulator ontwikkelde een “Charter voor een goede informatieverschaffing bij de prijsvergelijking van elektriciteit en gas”. Websites die de consument duidelijke, betrouwbare en objectieve informatie bieden, krijgen na doorlichting zo’n kwaliteitslabel toegekend.

Charter voor prijsvergelijkers

Diverse online tools zorgen ervoor dat u tegenwoordig gemakkelijk elektriciteits- en aardgasprijzen kan vergelijken. Om zeker te zijn dat een prijsvergelijker objectieve, betrouwbare, correcte en kwaliteitsvolle informatie levert, heeft de CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, red.) het ‘Charter voor goede praktijken voor prijsvergelijkingswebsites’ in het leven geroepen. Enkel online prijsvergelijkers die voldoen aan de bepalingen van het charter krijgen het ‘kwaliteitslabel CREG’ toegekend.

Mijnenergie.be is pas de tweede online vergelijker van elektriciteits- en aardgasprijzen die het CREG-kwaliteitslabel krijgt. Aan die toekenning gingen o.a. grondige controles en logische rekenkundige tests van de prijsvergelijking vooraf. De certificering geldt voor twee jaar. Tijdens die periode dient de prijsvergelijkingswebsite alle bepalingen van het charter strikt na te leven en aan de controles van de CREG te voldoen.

Kristof De Paepe, Business Manager bij Mijnenergie.be: “De CREG moedigt transparantie op de energiemarkt aan. Mijnenergie.be biedt de consument de gelegenheid om op een open en objectieve manier de tarieven van de energieleveranciers naast elkaar te leggen. Dat we nu ook het CREG-kwaliteitslabel ontvangen, stemt ons uiteraard tevreden en biedt onze bezoekers een extra garantie op een kwalitatieve prijsanalyse én een maximale besparing.”

Grootste commerciële prijsvergelijker

Mijnenergie.be is de grootste commerciële prijsvergelijker voor elektriciteit en aardgas van het land. Vorig jaar veranderden maar liefst 208.003 Vlaamse gezinnen van leverancier via de online tool. Dat is een stijging van 43,25% ten opzichte van 2019.

Mijnenergie.be was op die manier goed voor 16,85% (+5,25%) van de huishoudelijke leveranciersoverstappen in Vlaanderen. Die sterke groeicijfers wijzen erop dat steeds meer consumenten zich bewust zijn van de opportuniteiten op de energiemarkt.

Tot 1.000 euro prijsverschil voor elektriciteit en aardgas

Ook de CREG zelf raadt consumenten aan regelmatig het marktaanbod te vergelijken met het huidige contract. Laurent Jacquet, directeur controle prijzen en rekeningen bij de CREG stelt vast: “Sommige aardgasproducten zijn op jaarbasis tot 700 euro duurder dan het goedkoopste product op de markt. Bij elektriciteit bedraagt het verschil tussen het duurste en het goedkoopste product op de markt ongeveer 300 euro. Het is voor gezinnen en kmo’s dus nuttig na te gaan of hun energiecontract nog interessant is of niet.”

Regelmatig vergelijken loont

Ook na een leverancierswissel loont het om de energieprijzen regelmatig te blijven opvolgen. De coronacrisis zorgt bijvoorbeeld voor voortdurende prijsbewegingen op de energiemarkt. De leverancier die vandaag het goedkoopste contract aanbiedt, komt volgend jaar dus niet noodzakelijk nog als goedkoopste optie uit de bus.

De CREG vestigde eerder al de aandacht op de slapende contracten die de leverancier stilzwijgend verlengt, maar die veel duurder zijn dan het actuele marktaanbod. Een bijkomend argument om de energiemarkt actief te benaderen zijn de scherpe kortingen die leveranciers via Mijnenergie.be toekennen. Die welkomstacties resulteren vaak in een extra besparing die kan oplopen tot meer dan 200 euro per jaar.