Profiteer je maximaal van de lagere energieprijzen?

Profiteer je maximaal van de lagere energieprijzen?
  • 03.03.2020, 09:03
  • Laatste update: 16.12.2022, 13:12
  • Kurt Deman
  • 3 min

Een mild voorjaar, een zachte winter en veel storm: allemaal factoren die ervoor gezorgd hebben dat we momenteel flink lagere energieprijzen betalen. Toch zijn er altijd nog mogelijkheden om meer te besparen.

De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, kortweg CREG, publiceerde onlangs een overzicht van de evolutie van die Belgische energieprijzen in 2019*. De studie leert ons dat een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik in december 2018 jaarlijks 964 euro betaalde. Een jaar later was dat 913 euro: een daling met vijf procent. Voor gas evolueerde de prijs van 1.490 naar 1.052 euro, wat een daling van bijna dertig procent betekent.

Gunstige omstandigheden

De lagere energieprijzen kwamen niet toevallig tot stand. In 2019 was er opnieuw een grotere beschikbaarheid van de nucleaire centrales, na een jaar waarin afschakelplannen en mogelijke stroomtekorten meermaals op de agenda prijkten. Het milde voorjaar en de zachte winter zorgden bovendien voor minder vraag. 2019 was bovendien een goed jaar voor de productie van energie uit wind en zon. Een hoger aanbod en een afgenomen vraag brengen ook op de energiemarkt lagere energieprijzen teweeg. Bij aardgas tekent zich eenzelfde patroon af. In Vlaanderen droegen de licht gedaalde distributietarieven eveneens bij tot het gunstigere totaalbeeld.

Een andere factor die voor veel gezinnen tot een forse besparing heeft geleid, is een leverancierswissel. Meer dan een kwart van de Belgen stapte vorig jaar over naar een andere leverancier en boekte op die manier honderden euro’s voordeel. Het spreekt voor zich dat een zuiniger energieverbruik en betere isolatie dat plaatje nog verfraaien.

Voortzetting?

Vandaag staan de sterren nog altijd gunstig. De eerste twee maanden van 2020 kenden we geen enkele vorstdag en draaiden de windturbines op volle toeren. Van een mogelijk stroomtekort is er nergens sprake. Bovendien dalen de distributiekosten. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel betaalt de consument dit jaar minder. Die daling is het grootst voor elektriciteit. Afhankelijk van de netwerkbeheerder die je regio bedient, gaat het om een gemiddelde vermindering van zes tot acht procent. Lees ook: Deze energieleveranciers kregen de meeste nieuwe klanten in 2019.

 

Vergelijken loont nog altijd

De energiemarkt blijft intussen zeer competitief. Verschillende leveranciers werpen scherpe tarieven in de strijd om je bij hen aan boord te krijgen. Dat leiden we af uit een simulatie via de vergelijkingssite Mijnenergie.be. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste elektriciteitscontract bij een gemiddeld verbruik bedraagt vandaag 224 euro. Voor aardgas dikt die kloof nog aan tot bijna 400 euro. Je doet er dus goed aan van je energiecontract niet stilzwijgend te verlengen, maar eerst na te gaan of een andere leverancier je spaarvarken meer plezier zal doen. Wie enige tijd geleden een contract van één jaar of van langere duur afsloot, toetst dat eveneens beter af met het huidige marktaanbod.

* Prijs van elektriciteit en aardgas in België, in de drie regio’s en de buurlanden’, publicatie 20 december 2019.