Prosumententarief daalt, toch hogere factuur bij terugdraaiende teller op nul

Prosumententarief daalt, toch hogere factuur bij terugdraaiende teller op nul
  • 07.12.2022, 15:12
  • Laatste update: 15.12.2022, 10:12
  • Kurt Deman
  • 2 min

Wie over zonnepanelen en een analoge meter beschikt, betaalt een prosumententarief. Die bijdrage loopt volgend jaar stevig terug. Maar wie zijn teller naar nul laat terugdraaien, betaalt vanaf 1 januari op jaarbasis toch enkele tientallen euro’s meer. Mijnenergie.be verduidelijkt.

Bij zonnepanelen en een analoge meter, draait de teller terug wanneer je energie op het stroomnet injecteert. De meterstand die je jaarlijks doorgeeft, komt overeen met het verschil van de energie je verbruikt en de energie die je opwekt. Wek je minstens evenveel energie op dan je verbruikt, dan bedraagt de tellerstand aan het einde van het contractjaar nul.

Prosumententarief

Je betaalt in dat geval geen verbruikskosten, maar moet wel het prosumententarief ophoesten. Die bijdrage betaalt elke eigenaar van zonnepanelen en een analoge meter voor het gebruik van het distributienet. Het prosumententarief wordt bepaald op basis van het omvormervermogen. Het bedrag verschilt, afhankelijk van de distributienetbeheerder die jouw regio bedient.

In 2022 bedraagt het prosumententarief 57,46 euro per kilowatt omvormervermogen. Voor een doorsnee omvormervermogen van 3,6 kilowatt bedraagt het prijskaartje 206,86 euro. Vanaf volgend jaar daalt het prosumententarief naar 38,56 euro per kilowatt. Je betaalt bij een vermogen van 3,6 kilowatt dan nog 138,82 euro of 68,04 euro minder.

Capaciteitstarief

Toch zal je bij een nulverbruik aan het einde van de rit hogere nettarieven betalen. Een deel van de kosten van het huidige prosumententarief zitten immers vervat in het capaciteitstarief dat vanaf 1 januari 2023 geldt. Bij het capaciteitstarief betaalt elke consument een minimumbijdrage, ongeacht zijn verbruik. Het staat gelijk met een piekverbruik van 2,5 kilowatt en gaat jaarlijks om ongeveer 100 euro. Je hoest dus naast het verlaagde prosumententarief ook een capaciteitstarief op.

Dat leidt bij een nulverbruik tot een hogere jaarfactuur: Je betaalt in 2023 33 euro meer netkosten dan in 2022. De totale factuur loopt op van 277 euro naar 304 euro, zelfs al verbruik je dus minder energie dan je opwekt.