Recordaantal zonnepanelen gelegd in 2023, maar welk rendement leverden ze op?

Recordaantal zonnepanelen gelegd in 2023, maar welk rendement leverden ze op?

  • |
  • 15 januari 2024
  • |
  • Laatste update op 26 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Vlaanderen heeft in 2023 een recordvermogen van 1.047 megawatt (MW) aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Maar hoe goed rendeerden de zonnepanelen vorig jaar?

Nooit eerder kwamen er in een jaar tijd zoveel zonnepanelen bij in Vlaanderen. Het vorige record dateert van 2011. In een derde van de gevallen ging het om een grote installatie, terwijl dat in 2022 slechts een vijfde was. De grote vraag vanuit de gezinnen valt deels te linken aan de overheidspremie en het verlaagde btw-tarief voor jonge woningen waar particulieren in 2023 voor het laatst aanspraak op maakten. Het totale vermogen aan zonnepanelen in Vlaanderen bedraagt volgens voorlopige cijfers van het VEKA nu 6.071 MW. Het groeide in een jaar tijd dus met een vijfde. Uit de Stroomvoorspeller van 2023 blijkt dat alle Vlaamse zonnepanelen samen 5.402 gigawattuur stroom hebben opgewekt. Dat is eveneens een record. Die productie vertegenwoordigde 10,4% van de totale jaarvraag aan stroom en is een toename van 7,1% ten opzichte van de productie van 5.044 gigawattuur in 2022. Hoewel er nog geen cijfers beschikbaar zijn van het geïnstalleerde vermogen per maand, lijkt het er dus sterk op dat het rendement per paneel in 2023 lager lag dan in 2022. Al moet daarbij gezegd dat de productie van 1,032 kilowattuur per wattpiek toen historisch hoog lag.

Juni en september topmaanden, maart hekkensluiter

Een kijk op de opbrengst van de zonnepanelen per maand, vormt een blauwdruk van de weertendensen uit 2023. Zowel in juni als september sneuvelden volgens het KMI warmterecords. Dat vertaalt zich in een totale zonneproductie die respectievelijk 30% en 33% hoger lag dan in 2022. Zelfs met een toegenomen totaal geïnstalleerd vermogen ingecalculeerd, lag het rendement per zonnepaneel tijdens die maanden sowieso hoger dan een jaar eerder. Maart vormde met 83 uur zonneschijn ten opzichte van een gemiddelde van ruim 125 uur een sombere maand. De totale zonneproductie liep tijdens die maand vorig jaar terug met 24%. Juli en november vormden eveneens negatieve uitschieters op het vlak van rendement.

“Ook zonder premies en btw-verlaging rendabel”

Het wegvallen van de premies en verlaagde btw-tarief voor installaties bij jonge woningen mag volgens ODE, de sectorfederatie voor hernieuwbare energie, de verdere uitrol van zonnepanelen op de Vlaamse daken niet afremmen. “Zonnepanelen zijn perfect rendabel zonder overheidssteun zoals premies en verlaagde btw”, liet algemeen directeur Dirk Van Evercooren eerder al optekenen. “Door de forse prijsdalingen in 2023 waren installaties nog nooit zo goedkoop. Een pv-installatie gaat zo’n 25 jaar mee en geeft je al die tijd controle over op zijn minst een aanzienlijk deel van jouw stroomfactuur. De afgelopen vijftien jaar waren subsidies vaak de belangrijkste stimulans. Maar de toekomstige groei zal gebaseerd zijn op de versnelde elektrificatie van de huishoudelijke energievraag.” [cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Zelfstandige of kmo: is een vast energiecontract opnieuw interessant?
Verbruik en advies
Zelfstandige of kmo: is een vast energiecontract opnieuw interessant?

Veel zelfstandigen en kmo’s worstelden in 2022 met de hoge energieprijzen. Wie al over een variabele prijs beschikte of in…

Meer lezen
Groothandelsprijzen aardgas stabiliseren
Prijzen en facturen
Groothandelsprijzen aardgas stabiliseren

Na maanden van volatiliteit lijken de aardgasprijzen op de groothandelsbeurzen zich enigszins te stabiliseren. De richtinggevende …

Meer lezen
Opstellen eindafrekening loopt vertraging op
Prijzen en facturen
Opstellen eindafrekening loopt vertraging op

Ongeveer tienduizend gezinnen wachten al maanden op hun eindafrekening voor gas en elektriciteit. Dat blijkt uit onderzoek…

Meer lezen
Coöperatieve energieleveranciers: zo werken ze
Energieleveranciers
Coöperatieve energieleveranciers: zo werken ze

De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang…

Meer lezen