Recordprijzen in aantocht: aardgas bijna 600 euro duurder, stroomfactuur met 350 euro de hoogte in

Recordprijzen in aantocht: aardgas bijna 600 euro duurder, stroomfactuur met 350 euro de hoogte in
  • 26.07.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Er komt maar geen einde aan de prijsstijgingen voor energie. De broeierige julimaand en de blijvende onzekerheid rond de gasbevoorrading uit Rusland stuwen de stroomprijzen naar ongekende hoogtes. Een analyse van Mijnenergie.be op basis van de evoluties op de energiebeurzen wijzen op een nieuwe stijging van het onderdeel energiekosten op de elektriciteitsfactuur met bijna 42%. Daarmee zou de recordkoers van afgelopen maart sneuvelen. Voor aardgas zal je eveneens fors meer betalen.

Onzekerheid en hittegolf

Hoewel Rusland de gastoevoer richting Europa via de pijpleiding Nord Stream 1 heeft heropgestart (en ondertussen al teruggeschroefd), blijft de onzekerheid de energiemarkten domineren. Daarnaast deden ook de hittegolven in Europa het sentiment op de energiebeurzen geen goed. Warme temperaturen verhogen immers de energievraag om woningen en kantoren koel te houden. Het droge weer leidt daarnaast tot bezorgdheid rond een geringe beschikbaarheid van waterkrachtcentrales in Zuid-Europa.

De combinatie van die nefaste factoren laat zich duidelijk voelen op de stroombeurs Belpex, waar marktpartijen stroom kopen en verkopen. Op 25 juli bedroeg de gemiddelde prijs voor juli 310,55 euro per megawattuur (MWh), ten opzichte van het maandgemiddelde van 219,10 euro/MWh in juni. Dat betekent een stijging van maar liefst 41,74%. Ter vergelijking: een jaar geleden klopte het maandgemiddelde nog af op 77,42 euro/MWh.

Wat met de aardgasprijzen?

Het effect van de heropgestarte Russische gastoevoer richting Europa heeft de aardgasprijzen slechts beperkt getemperd. De Dutch TTF Gas Future, de toonaangevende future voor de gasprijzen in Europa, noteerde maandagochtend 25 juli op 164,750 euro voor een MWh. Dat is significant minder dan het peil van 200,90 euro/MWh begin maart, maar nog altijd veel hoger dan voor de crisis in Oekraïne. Bovendien parkeerden de aardgasprijzen in juli continu op een bijzonder hoog peil, waardoor we ook op een recordkoers afstevenen.

Wat is het effect op jouw stroom- en aardgasfactuur?

Wanneer we één van de populairste energiecontracten aanpassen aan de huidige indexering, dan stijgt de jaarprijs bij een gemiddeld verbruik begin augustus met 310,45 euro voor elektriciteit en maar liefst 588,15 euro voor aardgas. De geschatte jaarfactuur voor elektriciteit loopt op die manier op tot ongeveer 1773,33 euro, voor aardgas gaat het om 2.648,61 euro. Kristof De Paepe van Mijnenergie.be verduidelijkt: “Hoewel de maand nog niet is afgelopen en er dus nog schommelingen kunnen optreden, lijkt het er op basis van de huidige prijsniveaus zeer sterk op dat de vorige recordprijzen voor de consument andermaal met glans sneuvelen. Aangezien onze simulatie uitgaat van variabele tarieven, kunnen die prijzen de volgende maanden uiteraard verder omhoog of omlaag evolueren.”

Wie vandaag nog tot de gelukkigen met een vast energiecontract behoort, zal die prijsstijging vooralsnog niet gewaar worden. Beschik je over een variabel contract, dan zal de kilowattuurprijs al bij de volgende automatische prijsaanpassing – die op maand- of kwartaalbasis gebeurt – fors oplopen. Dat is ook het geval voor wie nu een nieuw contract moet afsluiten.

Wat kan je zelf ondernemen?

Aangezien nagenoeg alle leveranciers enkel nog variabele contracten aanbieden, kan je moeilijk aan de huidige prijzenhausse ontsnappen. Door te kiezen voor het goedkoopste contract op de markt, slaag je er wel in de impact zo laag mogelijk te houden. Het spreekt voor zich dat je niet betaalt voor de energie die je niet verbruikt. Het valt dus meer dan ooit aan te raden om jouw energieverbruik waar mogelijk terug te schroeven.