Recordprijzen voor energie in augustus: wat doe je best als consument?

Recordprijzen voor energie in augustus: wat doe je best als consument?
  • 04.08.2022
  • Kurt Deman
  • 4 min

De energiemarkt blijft in brand staan. Op een maand tijd is onze energiefactuur nog eens 40 procent duurder geworden voor wie een contract met variabel tarief heeft of een nu een vast contract afsluit. Wat betekent dat voor jouw portemonnee als consument, en vooral: wat kan je in het beste geval doen?

De hoge energieprijzen zijn het nieuwe normaal. Een Vlaams gezin met een gemiddeld verbruik betaalt in de huidige markt jaarlijks 5.420 euro voor het goedkoopste variabel contract voor gas en elektriciteit. Dat is maar liefst 2.000 euro meer dan vorige maand, dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Energieregulator VREG. “Dat zijn de hoogste prijzen ooit, en er lijkt niet meteen beterschap aan te komen op de internationale markt”, vertelt Kristof De Paepe, energiespecialist bij Mijnenergie.be.

Zeldzaam vast contract

Vaste contracten bieden normaal gezien bescherming tegen het risico van fikse prijsstijgingen, zoals we die nu zien. Maar ook daar ziet het er steeds benarder uit voor de consument. Wie zekerheid wil over een vaste prijs voor elektriciteit en gas, en eventuele verdere prijsstijgingen wil vermijden, kan nog maar bij één leverancier terecht. Enkel Luminus biedt nog een vaste formule aan, dit voor 6.609 euro. Daarbij loopt de voorschotfactuur al op tot 550 euro per maand.

Ten opzichte van juli is de prijs voor een vast contract nu 2.400 euro duurder. Wie een sociaal tarief geniet betaalt een jaarfactuur van 1.387 euro voor gas en elektriciteit. “Het zou me niet verbazen als ook Luminus binnenkort geen vast contract meer aanbiedt. Leveranciers lopen daarmee namelijk te veel risico door de volatiele prijzen op de internationale markt vandaag”, vertelt De Paepe.

Onoverkomelijk

Iedereen met een variabel contract zal de prijsstijging voelen. Wie nu een contract afsluit met maandelijkse aanpassing zal merken dat de energieleveranciers de forse verhoging hebben ingecalculeerd. Ook wie een contract heeft met een prijs die per kwartaal geïndexeerd is, ontsnapt hier niet aan.

Koffiedik kijken

Toch raadt energiespecialist Kristof De Paepe af om halsoverkop voor het laatst overblijvende vast contract op de energiemarkt te gaan. “Ook dat contract is momenteel niet goedkoop, en niemand weet hoe de prijzen zullen evolueren de komende maanden. Als de prijzen nóg verder omhooggaan, kan het wel bescherming bieden. Maar dat weet je niet met zekerheid, dus kan het beter zijn om af te wachten.”

Hoewel het koffiedik kijken is, gaan veel energiespecialisten ervan uit dat de prijzen niet snel zullen dalen. Velen vrezen dat er een dure winter zit aan te komen, waarbij mensen hun huis niet meer kunnen verwarmen. Als dat scenario zich voltrekt, is het raadzaam om alsnog voor een vast contract te gaan. Al zal je ook dat voelen in je portefeuille.

Vergelijken en overstappen

Door de volatiele markt vergelijken consumenten meer dan ooit hun contract met andere leveranciers om te kijken of ze elders goedkoper af zijn. Overstappen kan gelukkig snel en makkelijk. Het is dus perfect mogelijk om nu voor een vast contract te gaan en eruit te stappen als er zich een goedkoper contract zou aandienen.

Ook wie een vast contract heeft, kan immers snel en gemakkelijk overstappen. In dat geval moet je enkel de opzegtermijn van 30 dagen in acht nemen. “Maar wie vandaag een vast contract heeft, zit voorlopig safe en doet die termijn best uit”, benadrukt De Paepe.

Voor wie een variabel contract heeft, geeft De Paepe ook mee dat het niet nodig is om je maandelijks suf te vergelijken. “Je zal de prijsstijgingen sowieso voelen, ongeacht bij welke leverancier je zit.” Het is wel aangewezen om je variabel contract na een jaar zeker te herbekijken. “De voorwaarden kunnen veranderen, waardoor ook je voordeel kan verdwijnen.”

Tip: Vergelijk hier de verschillende energietarieven!

Lees ook:
Effect hoge energiefactuur weegt zwaarder door bij singles