Regio waar u woont beïnvloedt uw energiefactuur

Regio waar u woont beïnvloedt uw energiefactuur
  • 24.03.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het is perfect mogelijk dat u voor eenzelfde stroomverbruik tot tweehonderd euro meer betaalt dan een inwoner uit een aanpalende gemeente. Dat is te wijten aan de netkosten, die op hun beurt afhangen van de netbeheerder die uw regio bedient. Maar waarom die verschillen en kunt u er zelf iets aan veranderen?

Het goedkoopste jaartarief voor het fictieve gezin Mertens uit Kapellen bedraagt 733,84 euro, terwijl de familie Pieters uit het naburige Kalmthout bij eenzelfde stroomverbruik van 3.500 kWh liefst 850,79 euro moet neertellen. Dat blijkt uit een simulatie die Mijnenergie.be op 22 maart heeft uitgevoerd.

Impact regio op energiefactuur

Iedereen betaalt nettarieven. Ze dekken onder meer de kosten voor de aanleg, het onderhoud en de werking van de infrastructuur om stroom tot bij u thuis te brengen. Vlaanderen telt tien netgebieden, met elk hun eigen netbeheerder. De familie Mertens uit Kapellen valt onder de diensten van netbeheerder Fluvius Antwerpen, voor de familie Pieters uit Kalmthout staat Iveka garant. Welke netbeheerder uw regio bedient, heeft dus een groot effect op uw energiefactuur. In West-Vlaanderen oogt het plaatje zelfs nog straffer. Wie in Veurne woont, betaalt jaarlijks 916,32 euro (Gaselwest), tegenover 716,27 euro uit het naburige Diksmuide (Fluvius West). Een verschil van enkele kilometers resulteert er in een prijsverschil van tweehonderd euro.

Bekijk hier zelf hoeveel u kunt besparen op uw energiefactuur.

Bevolkingsdichtheid en rendement

Dat die verschillen sterk oplopen, schrijven de netbeheerders onder meer toe aan de bevolkingsdichtheid. De stroomvoorziening in bepaalde regio’s zoals landelijke gemeentes vergt nu eenmaal meer bekabeling dan een dichtbevolkte stad. Bovendien ligt het rendement in de steden doorgaans ook hoger. De VREG verwijst daarbij naar het netverlies: de hoeveelheid elektriciteit die er onderweg van de bron naar de eindverbruiker verloren gaat op het transmissienet.

Andere oorzaken?

Test-Aankoop liet vorig jaar weten dat het zich niet helemaal in die redenering kan vinden. De belangenorganisatie legt de link met de landelijke netwerken in Wallonië, waar de netkosten lager liggen dan in Vlaanderen. Test-Aankoop kwam verder tot de bevinding dat ook in Vlaanderen niet enkel de meest landelijke gemeentes de hoogste factuur krijgen. Gaselwest wees er bij VRT NWS eerder op dat ook andere elementen, zoals ondersteuning van zonnepanelen, een rol spelen. Een groter aandeel middenspanningsnetten (voor grotere afnemers) zou de prijs ook de hoogte in stuwen.

Wat kunt u zelf ondernemen?

Aangezien uw netbeheerder onlosmakelijk verbonden is aan uw regio, kunt u eigenlijk niet overstappen naar een goedkopere collega. De berekening van de netkosten gebeurt wel op basis van uw verbruik: hoe minder stroom u verbruikt, hoe lager uw netkosten. U kunt verder het onderdeel energiekosten of het bedrag dat naar de energieleverancier vloeit, reduceren. Onafhankelijk van de regio waar u woont, is er meestal nog een besparing van honderden euro’s mogelijk op uw energiefactuur.