
Reken op zoveel stroomverbruik tijdens een avondje fondue, gourmet of raclette
Gourmet tuimelde dit jaar van zijn troon als populairste hoofdgerecht in de Grote Feestenquête van HLN. Toch blijft gourmet voor 18% van de Vlamingen de favoriete feestdis. Fondue en raclette passen eveneens in het rijtje gezellige smaakmakers met weinig voorbereidingstijd. Maar hoeveel energie verbruik je eigenlijk wanneer je gezellig samen rond de tafel je vlees, kaas of aardappelen bakt?
0,92 euro per stel
Veel gezinnen halen het gourmet-, raclette- of fonduestel slechts eenmaal per jaar boven. Binnen tal van families is het een absolute feestklassieker die je meteen met het eindejaar associeert. Omwille van de grote hitte verbruiken gourmet-, fondue- en raclettestellen heel wat energie. Een doorsnee gourmetstel heeft een vermogen van 1.400 watt. Bij twee uur gourmetten verbruikt het apparaat bijgevolg 2.800 watt of 2,8 kilowattuur. Dat kost je tegen de huidige gemiddelde kilowattuurprijs van 0,33 euro ongeveer 0,92 euro per stel. Hoewel gourmet bekendstaat als een energieslokop, valt de impact op de elektriciteitsfactuur dus goed mee. Een voordeel van gourmet is dat het toestel warmte afgeeft, waardoor je de verwarming al snel wat lager kunt zetten. Je bespaart dus onrechtstreeks op aardgas of op stroom van je warmtepomp. Voor fondue en raclette liggen de resultaten in dezelfde lijn.
Capaciteitstarief
Een avondje gourmet, fondue of raclette laat mogelijk wel op een andere manier zijn sporen na op de energiefactuur. Niet zelden zijn verschillende stellen ingeschakeld, in combinatie met de vaatwas, microgolfoven en andere apparaten. Op die manier gaat het piekvermogen de hoogte in, wat resulteert in een hoger capaciteitstarief. Zorgen de eindejaarsfeesten voor een eenmalige piek van 6 kilowatt, dan kost dat je volgens de Vlaamse energieregulator VREG 6,65 euro extra.
Brandveiligheid
Het gebruik van verschillende gourmet-, fondue- of raclettestellen tegelijk vraagt om extra aandacht voor de brandveiligheid. Een verdeeldoos voor twee toestellen kan doorgaans 3.500 watt aan. Dat betekent dat je er maximaal twee stellen van 1.400 watt mag op aansluiten, op voorwaarde dat je geen andere energie-intensieve apparaten inplugt. Overschrijd je die limiet, dan veroorzaak je overbelasting, met mogelijk een kortsluiting of zelfs brand tot gevolg. Het valt dus aan te raden om altijd vooraf het vermogen van de toestellen te verifiëren. Je sluit je apparaten het best aan op aparte stopcontacten wanneer het verbruik te hoog is. Daarnaast bevelen brandpreventieadviseurs aan het toestel dicht bij het stopcontact te plaatsen. “Verlengkabels verhogen het struikelgevaar en het risico dat je een heet toestel van tafel sleurt. De haspel van een verlengkabel warmt bovendien op, wat kortsluitingsgevaar oplevert”, luidt het bij de Stichting Brandwonden. [cta_box color=”blue”]
Meer lezen op onze blog

Het behoort in de meeste gezinnen tot een van de klassieke ergernissen: kinderen die het vertikken om het licht bij het ve…

De federale regering heeft de btw voor elektriciteit van maart tot en met juni verlaagd van 21% naar 6%. Maar wat is de ex…

Verschillende energieleveranciers brengen extra kosten in rekening voor eigenaars van zonnepanelen en een analoge meter. Mega schr… Bij een doorsnee installatie met een omververmogen van 4 kVA betaal je nu dus nog 12 euro per maand of 144 euro per jaar. De vergoedingen bij de twee andere leveranciers met dergelijke forfait ongewijzigd: bij TotalEnergies betaal je 5,30 euro per kVa en bij Octa+ 10,60 euro.

In tijden van hoge energieprijzen nemen meer mensen de tijd om hun energiecontract grondig te analyseren. Maar valt er wel…