Ruim één gezin op vijf kan energiefactuur nauwelijks betalen

Ruim één gezin op vijf kan energiefactuur nauwelijks betalen
  • 24.03.2021, 11:03
  • Laatste update: 05.01.2023, 12:01
  • Kurt Deman
  • 2 min

20,7% van de Belgische gezinnen leefde in 2019 in energiearmoede. Daarbij gaat het om een situatie waarin het huishouden te kampen heeft met bijzondere moeilijkheden om te voorzien in de basisbehoefte aan energie.

Energiearmoede is regioafhankelijk

Energiearmoede blijkt sterk regioafhankelijk. Het manifesteert zich het sterkst in Wallonië (28,3%), gevolgd door Brussel (27,6%) en Vlaanderen (15,1%). Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer van de energie- en waterarmoede van de Koning Boudewijnstichting. De toestand is het meest zorgwekkend voor sociale huurders: 41% van de 292.000 huishoudens die een sociale woning huren in België krijgt ermee te maken.

De onderzoekers kwamen eveneens tot de vaststelling dat bij 15,1% van de gezinnen de energiefactuur te hoog oploopt in verhouding tot het beschikbare inkomen, na aftrek van de huisvesting.

Sociaal tarief

Gezinnen die hun energiefactuur moeilijk kunnen betalen en/of energiearmoede ondervinden, maken aanspraak op het socaal tarief. Het sociaal energietarief is de goedkoopste tariefformule op de energiemarkt en is lager geprijsd dan het laagste commerciële aanbod – of zou dat toch moeten zijn. Het evolueert mee met de algemene marktprijs. Stijgen de marktprijzen, dan zal ook het sociaal tarief de hoogte ingaan en vice versa. De federale overheid heeft het sociaal tarief voor één jaar uitgebreid naar iedereen die een ‘verhoogde tegemoetkoming’ ontvangt.

Wat als je niet in aanmerking komt?

U kunt ook zelf nog stevig onder de marktprijzen duiken door actief aan de energiemarkt deel te nemen. Dat geldt uiteraard ook voor wie niet te maken heeft met energiearmoede. Een vergelijkingssite lijst automatisch de voordeligste aanbiedingen voor je op. Bovendien kennen leveranciers via het platform Mijnenergie.be extra kortingen toe.