Sectorfederatie FEBEG vraagt meer nuance in media over energieprijzen

Sectorfederatie FEBEG vraagt meer nuance in media over energieprijzen
  • 24.05.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

FEBEG, de Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, vraagt om meer nuance in de communicatie over energieprijzen. Door de ongeziene prijzencrisis domineert energie al enkele maanden de nieuwsbulletins. “Begrijpelijk”, klinkt het bij FEBEG, “maar zijn de pers en grote publiek voldoende in staat om de prijzen en hun evolutie juist te interpreteren? Stofferen de regulatoren hun communicatie wel met voldoende uitleg?”

FEBEG roept de regulatoren ook op om hun methodologie voor de inschatting van de verkoopprijzen te herzien. “De prijzen zijn momenteel uiterst gevoelig voor de grote volatiliteit op de groothandelsmarkten. Het gaat over prijzen per maand die omgerekend worden tot een kunstmatig veronderstelde jaarlijkse afrekening”, klinkt het.

Variabele tarieven

FEBEG verwijst hiermee naar de berekening van energieprijzen volgens de methodologie van de CREG, de federale energieregulator is ons land. Die baseert zich op de geraamde jaarlijkse kosten, met de laatst gekende waarde van de gebruikte indexeringsparameters als uitgangspunt.

De VREG, de Vlaamse energieregulator, baseert zich op toekomstige waarden om een inschatting te maken van de variabele tarieven. Ook die methodiek baseert zich op de geraamde jaarlijkse kosten, maar hier vormt de prijs op de termijnmarkt het uitgangspunt.

Voorlopig passen de energieleveranciers enkel de methode van de CREG uniform toe op hun tariefkaarten. FEBEG lanceert dan ook een oproep aan het adres van de regulatoren om hun methodologie voor de inschatting van de verkoopprijzen op gecoördineerde wijze te herzien, rekening houdend met de methode van ‘forward’ prijzen.

Variabele tarieven vergelijken via Mijnenergie.be

Naast de standaard vergelijkingsmethode die de CREG aanbeveelt, biedt Mijn Energie ook de mogelijkheid om variabele contracten te vergelijken op basis van toekomstige waarden. Ook die methodiek, die de Vlaamse energieregulator VREG heeft gelanceerd, baseert zich op de geraamde jaarlijkse kosten. Maar hier vormt de prijs op de termijnmarkt hier het uitgangspunt.

Elke methodologie om variabele prijzen te berekenen, vormt een richtinggevende inschatting. Het is helaas niet mogelijk om met 100% nauwkeurigheid te bepalen hoeveel je aan het eind van het contractjaar exact zult betalen. Wel geven beide methodes een objectieve vergelijkingsbasis. De standaardmethodologie biedt als grote voordeel dat ze uniform wordt toegepast door zowel de federale energieregulator CREG als de energieleveranciers.

Inflatie

Ongeacht de methode wil FEBEG benadrukken dat het telkens om een schatting gaat die van zeer veel factoren afhankelijk is. “Niemand heeft een glazen bol.” Ongenuanceerde communicatie kan dan ook nefaste gevolgen hebben, klinkt het: “Het kan potentieel een vertekend beeld van de inflatie voeden. De consument wordt ongerust. Politici reageren daardoor soms fel. Dat soort communicatie zet leveranciers en hun callcenters onder hoge druk.”

Mijnenergie.be maakt er alvast een punt van om genuanceerd over de energiemarkt te communiceren, onder meer door de verschillende vergelijkingsmethodes aan te bieden. Meer informatie over het vergelijken van variabele tarieven vind je bij de FAQ.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen