Simulator toont impact capaciteitstarief op energiefactuur

Simulator toont impact capaciteitstarief op energiefactuur
  • 26.08.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Vanaf 1 juli 2022 gebeurt de aanrekening van de netkosten deels via het het capaciteitstarief. Met de online simulator van de VREG kunt u nu de impact van die verandering op jouw jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten.

De energiefactuur bestaat uit 3 delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. U betaalt ze in uw elektriciteitsfactuur via uw leverancier aan de distributienetbeheerder. Voor een doorsnee gezin maken ze ruim 40% van de totale factuur uit.

Piekverbruik reduceren via capaciteitstarief

Vandaag worden die nettarieven aangerekend op basis van uw afname van het net (kWh). Vanaf midden 2022 verandert dat. Dan gebeurt dat voor een deel van de nettarieven op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het ‘capaciteitstarief’. Dat heeft tot doel het piekverbruik te reduceren en overbelasting van het stroomnet te vermijden.

Wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie bepaalde ‘zware verbruikers’ heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie eventueel slim aan te sturen. Zo kunnen zij merkbaar besparen op hun factuur.

Berekening bij digitale meter en klassieke meter

Hebt u een digitale meter? Dan wordt het capaciteitstarief aangerekend op basis van uw ‘maandpieken’. Die maandpiek (kW) is het hoogste gemiddelde vermogen op kwartierbasis dat u in een maand hebt gebruikt. De digitale meter registreert die maandpiek. Door uw verbruik te spreiden, kan u uw maandpieken beperken en zo mogelijk besparen op uw factuur. U hoeft hiervoor volgens de VREG niet aan comfort in te binden of uw dagschema om te gooien. Uw gebruikelijke huishoudelijke toestellen samen aanzetten heeft in de meeste gevallen maar een beperkte impact op het capaciteitstarief dat u betaalt.

De klassieke meter kan geen pieken meten. Daarom wordt het capaciteitstarief in dat geval aangerekend als een vast bedrag. Onafhankelijk van het type meter (digitaal of klassiek) dat u hebt, betaalt u sowieso een minimale bijdrage ter hoogte van 2,5 kW. De komende jaren krijgen alle gezinnen en kleine bedrijven in Vlaanderen een digitale meter. Uiterlijk op 1 juli 2029 moet de uitrol volledig rond zijn.

Voor klanten die recht hebben op het sociaal tarief gelden de nieuwe nettarieven niet. Dat is momenteel het geval voor ongeveer 15% van alle Vlaamse gezinnen. Het sociaal tarief is namelijk een totaalprijs per kWh waarin zowel energiekost als nettarieven zijn opgenomen. De federale regulator CREG bepaalt dat tarief.

Simulator capaciteitstarief

De VREG heeft nu een simulator gelanceerd, waarmee het gezinnen en kleine bedrijven op het laagspanningsnet inzicht geeft in de verwachte impact van de nieuwe nettarieven op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur. U kunt zelf de impact van het capaciteitstarief op uw energiefactuur nagaan via https://simulatornieuwenettarieven.vreg.be/.Voor een doorsnee gezin blijft de impact volgens de VREG beperkt. Wie een elektrische wagen of een warmtepomp heeft of aankoopt, krijgt met de nieuwe nettarieven meer mogelijkheden dan vandaag om te besparen op zijn factuur.

Wat kunt u uit de simulator afleiden?

Het gemiddelde piekvermogen is  naar schatting 3,5 tot 4 kW. Voor huishoudens die hier onder blijven zal de eindfactuur naar verluidt verminderen of gelijk blijven tegenover het systeem op basis van verbruik. Voor huishoudens met een piek onder 2,5 kW wordt een ondergrens ingesteld waardoor ze toch gefactureerd worden aan 2,5 kW.

 

Bron: VREG