Singles betalen hogere energiefactuur

Singles betalen hogere energiefactuur
  • 16.08.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Voor een alleenstaande lopen de elektriciteitskosten verhoudingsgewijs hoger op dan bij gezinnen met kinderen. Dat valt niet enkel toe te schrijven aan een hoger verbruik per persoon, maar ook aan de vaste kostenposten op de stroomfactuur. Dat blijkt uit een analyse van Mijnenergie.be.

Hoeveel energie je verbruikt, hangt van verschillende factoren af. Zowel het verwarmingssysteem, de oppervlakte van de woonruimtes, je verbruiksgewoontes en de isolatie beïnvloeden het totale kostenplaatje. Het gemiddelde verbruiksprofiel biedt echter wel een duidelijke indicatie van de verschillen per gezinssamenstelling.

Verbruik neemt verhoudingsgewijs af

Energieleverancier Eneco raamt het stroomverbruik van een eenpersoonshuishouden op 1.200 kWh per jaar. Het verbruik van twee personen bedraagt 2.350kWh of net niet het dubbele van een alleenstaande. Daarna neemt het effect van elk bijkomend gezinslid af. Bij een koppel met twee kinderen en een enkelvoudige meter klokt de teller af op 3.200 kWh. Al hoort hier wel een kleine nuancering bij, aangezien gezinnen met zonnepanelen dat gemiddelde fors naar beneden halen. Daarom hanteren de energieregulatoren als maatstaf vaak 3.500 kWh.

Kosten per kilowattuur hoger voor singles

Mijnenergie.be ging na welk mediaankostenplaatje vastkleeft aan die verschillende gemiddelden voor verbruikers uit het Leuvense met een vast, enkelvoudig tarief.

  Alleenstaande (1.200 kWh) Gezin met twee personen (2.350 kWh) Koppel met kinderen (3.200 kWh)
Jaarfactuur 406,32 euro 733,47 euro 975,28 euro
Prijs per persoon 406,32 euro 366,74 euro 243,82 euro

Uit de analyse blijkt dat naast het verbruik per persoon ook de kosten per kilowattuur bij een alleenstaande hoger oplopen. Dat fenomeen is te wijten aan de vaste kosten die iedereen ongeacht het verbruik moet ophoesten. Het gaat onder meer om een jaarlijks abonnement dat je aan de energieleverancier betaalt, naast een aandeel in de distributiekosten en heffingen.

Verschillende types kortingen

Verder bieden energieleveranciers ook kortingen aan voor nieuwe klanten. Alleenstaanden halen meer voordeel uit vaste kortingen, aangezien die niet afhankelijk zijn van het verbruik. Bij een forfaitaire korting op basis van het verbruik, genereren kroostrijke gezinnen de grootste besparing.

Oplossing op maat

Omwille van die verschillende kortingen, zal de ene energieleverancier goedkoper blijken voor een alleenstaande, terwijl een kroostrijk gezin het minst betaalt bij een andere speler. Het komt er dus op aan van je leverancier altijd te kiezen op basis van jouw actuele verbruik. Online vergelijkingstools voeren die berekening in enkele muisklikken voor jou uit.

Tip: Ga hier na welke leverancier de laagste prijs voor jouw concrete situatie biedt.