Slapend energiecontract kost je meer dan je denkt

Slapend energiecontract kost je meer dan je denkt
  • 18.02.2021
  • Laatste update: 16.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Betaal je zonder het te beseffen veel te veel voor je energie? Misschien ligt een slapend energiecontract daarvan aan de basis. De federale energieregulator CREG berekende onlangs dat haast 1 miljoen Belgische gezinnen tot 500 euro per jaar teveel betalen.

Je energieleverancier gaat er aan het einde van je contractduur automatisch vanuit dat je de verbintenis verlengt. Wie dus niet zelf actie onderneemt en zijn contract opzegt of met een andere energieleverancier in zee gaat, blijft energie afnemen van dat energiebedrijf. Dat verklaart in grote mate waarom meer dan 900.000 gezinnen, goed voor 18 procent van de huishoudens, sinds de liberalisering van de markt in 2007 nog nooit van elektriciteitscontract is veranderd.

Energieregulator vraagt afschaffing

Die procedure blijkt volkomen wettelijk, al is de leverancier wel verplicht om je minstens één maand vooraf schriftelijk op de hoogte te brengen van de stilzwijgende verlenging. Reageer je niet, dan volgt een stilzwijgende verlenging. Wie zo’n correspondentie ontvangt, doet er dus goed aan meteen tot de actie over te gaan. Al ligt dat voor veel huishoudens dus blijkbaar niet voor de hand.

De CREG pleit daarom voor het afschaffen van slapende contracten zodat er niet langer automatisch van een verlenging of vernieuwing sprake is. Test-Aankoop liet eerder al optekenen dat de bal in het kamp van de overheid ligt. Test-Aankoop suggereerde dat de minister van consumentenzaken een verbod zou kunnen instellen op de stilzwijgende verlenging van een energiecontract, indien de voorwaarden van dat contract minder gunstig zijn dan de voorwaarden die de leverancier aan nieuwe klanten aanbiedt.

Waarom ongunstig?

Een stilzwijgende verlenging heeft vaak een nefaste impact op je factuurbedrag. Het nieuwe contract steunt op niet-geactualiseerde en veel minder gunstige voorwaarden, terwijl er op de markt meer lucratieve alternatieven te vinden zijn. Bovendien sloot je vorig jaar misschien wel een energiecontract af omwille van de aanlokkelijke kortingen die je leverancier destijds afficheerde. Die voordelen gelden meestal slechts voor één jaar, waardoor je bij verlenging automatisch een hogere prijs betaalt. Wie een ander contract afsluit, maakt dus automatisch opnieuw aanspraak op voordelige acties.

Tip: Vergelijk hier je huidige contract met de actuele tarieven

Eenvoudig en gratis

Goed om weten is dat overstappen naar een andere leverancier snel en eenvoudig gebeurt. Je hoeft enkel een nieuw contract af te sluiten met je nieuwe energieleverancier. Die regelt dan alles met je oude leverancier en met de netbeheerder, en zorgt voor de beëindiging van je oude energiecontract. Die procedure is volledig gratis. Je hoeft enkel rekening te houden met een overstaptermijn van één maand.

Besparen op je energiefactuur?
Dat doe je eenvoudig door een vergelijkingstest te maken via Mijnenergie.be. Zo vind je een goedkopere energieleverancier. Bovendien regelt je oude energieleverancier de overstap. Vergelijk via volgende knop.
Ja, ik wil besparen