Slapend energiecontract kost u meer dan u denkt

Slapend energiecontract kost u meer dan u denkt
  • 18.02.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Betaalt u zonder het te beseffen veel te veel voor uw energie? Misschien ligt een slapend energiecontract daarvan aan de basis. De federale energieregulator CREG berekende onlangs dat haast 1 miljoen Belgische gezinnen tot 500 euro per jaar teveel betalen.

Uw energieleverancier gaat er aan het einde van uw contractduur automatisch vanuit dat u de verbintenis zult verlengen. Wie dus niet zelf actie onderneemt en zijn contract opzegt of met een andere energieleverancier in zee gaat, blijft energie afnemen van dat energiebedrijf. Dat verklaart in grote mate waarom meer dan 900.000 gezinnen, goed voor 18 procent van de huishoudens, sinds de liberalisering van de markt in 2007 nog nooit van elektriciteitscontract is veranderd.

Energieregulator vraagt afschaffing

Die procedure blijkt volkomen wettelijk, al is de leverancier wel verplicht om u minstens één maand vooraf schriftelijk op de hoogte te brengen van de stilzwijgende verlenging. Reageert u niet, dan volgt een stilzwijgende verlenging. Wie zo’n correspondentie ontvangt, doet er dus goed aan meteen tot de actie over te gaan. Al ligt dat voor veel huishoudens dus blijkbaar niet voor de hand.

De CREG pleit daarom voor het afschaffen van slapende contracten zodat er niet langer automatisch van een verlenging of vernieuwing sprake is. Test-Aankoop liet eerder al optekenen dat de bal in het kamp van de overheid ligt. Test-Aankoop suggereerde dat de minister van consumentenzaken een verbod zou kunnen instellen op de stilzwijgende verlenging van een energiecontract, indien de voorwaarden van dat contract minder gunstig zijn dan de voorwaarden die de leverancier aan nieuwe klanten aanbiedt.

Waarom ongunstig?

Een stilzwijgende verlenging heeft vaak een nefaste impact op uw factuurbedrag. Het nieuwe contract steunt op niet-geactualiseerde en veel minder gunstige voorwaarden, terwijl er op de markt meer lucratieve alternatieven te vinden zijn. Bovendien sloot u vorig jaar misschien wel een energiecontract af omwille van de aanlokkelijke kortingen die uw leverancier destijds afficheerde. Die voordelen gelden meestal slechts voor één jaar, waardoor u bij verlenging automatisch een hogere prijs betaalt. Wie een ander contract afsluit, maakt dus automatisch opnieuw aanspraak op voordelige acties.

Tip: Vergelijk hier uw huidige contract met de actuele tarieven

Eenvoudig en gratis

Goed om weten is dat overstappen naar een andere leverancier snel en eenvoudig gebeurt. U hoeft enkel een nieuw contract af te sluiten met uw nieuwe energieleverancier. Die regelt dan alles met uw oude leverancier en met de netbeheerder, en zorgt voor de beëindiging van uw oude energiecontract. Die procedure is volledig gratis. U hoeft enkel rekening te houden met een overstaptermijn van één maand.