Slapende energiecontracten voortaan verboden, toch moet je waakzaam blijven

- 12.05.2021
- Laatste update: 13.05.2021
- Kurt Deman
- 3 min
Slapende energiecontracten zijn binnenkort verboden. Energieleveranciers kunnen niet langer duurdere contracten die ze zelf niet meer aanbieden stilzwijgend verlengen. Toch moet je waakzaam blijven: het nieuwe aanbod van je huidige energieleverancier is niet persé het goedkoopste. Mijnenergie.be legt uit hoe je op een eenvoudige manier al snel enkele honderden euro’s bespaart op je elektriciteits- en aardgasfactuur.
Wanneer een elektriciteits- of aardgascontract vervalt, stellen de leveranciers hun klanten voor om het te verlengen of te vernieuwen. Wie dat voorstel niet weigert, verlengt stilzwijgend de voorgestelde tarieven. Daarbij gaat het niet zelden om contractformules die de energieleverancier niet langer aan nieuwe klanten aanbiedt. Die slapende energiecontracten blijken soms zelfs tot 600 euro duurder dan het marktaanbod.
Meer transparantie
Het wetsvoorstel dat de Kamercommissie Energie onlangs goedkeurde, brengt daar verandering in. De leverancier moet zijn klant binnenkort twee maanden voor het aflopen van zijn contract een overzicht van het actuele aanbod bezorgen. Bij slapende contracten dient hij verplicht een nieuw contractvoorstel te doen. Reageer je niet tijdig, dan zet de leverancier je contract eigenhandig over naar het goedkoopste equivalente product.
Geen garantie op laagste energieprijs
Dat is uiteraard goed nieuws, maar het spreekt voor zich dat je energieleverancier je een contract uit eigen huis zal voorstellen. Zelfs al presenteert hij je zijn goedkoopste tarieven, dan betaal je mogelijk nog altijd enkele honderden euro’s meer dan bij een aantrekkelijker aanbod van een andere energieleverancier het geval zou zijn.
Dat wijst ook een simulatie via energievergelijker Mijnenergie.be uit. Bij een gemiddeld verbruik gaapt er tussen het goedkoopste en duurste nieuwe contract een kloof van meer dan 250 euro, voor aardgas loopt dat verschil zelfs op tot meer dan 450 euro.
Tip: In dit overzicht vind je de meest recente promoties en kortingen op energiecontracten terug
Besparen door actieve benadering
Nu de slapende energiecontracten op de schop gaan, mag je als consument dus zelf niet in slaap vallen. Je doet er goed aan – zeker wanneer het contract binnenkort ten einde loopt – zelf de koe bij de horens te vatten. Dat hoeft je niet eens veel moeite of tijd te kosten, aangezien energievergelijkingssites al in enkele klikken de goedkoopste contracten over alle spelers heen voorstellen. Je kan langs die weg in één beweging de overstap naar een goedkopere energieleverancier maken. Een leverancierswissel is bovendien gratis en gaat niet gepaard met boetes of compensaties. Na een overstapperiode van één maand start je nieuwe contract automatisch.