Sluimerverbruik knaagt nadrukkelijker aan jouw budget

Sluimerverbruik knaagt nadrukkelijker aan jouw budget
  • 20.09.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Sluimerverbruik of het onnodig ingeschakeld laten van toestellen kost je jaarlijks tot honderd euro en meer. Mijnenergie.be ging na hoeveel je bespaart door jouw opladers niet een volledige dag nutteloos in het stopcontact te laten zitten.

Wanneer een toestel volledig is opgeladen en de stekker blijft in het stopcontact, dan zal de oplader toch nog altijd wat energie verbruiken. Dat merk je ook aan de warmte die de oplader blijft afgeven. Daarnaast verbruiken ook heel wat toestellen stroom wanneer je die niet gebruikt. Typevoorbeelden zijn de laptop, modem, tv of printer. De verzameling van dat overtollige stroomverbruik heet sluimerverbruik of sluipverbruik.

11,76 euro per oplader

De Nederlandse energieleverancier Vattenfal becijferde dat een adapter die nodeloos in het stopcontact zit, elk uur ongeveer 2 watt verbruikt. Blijft het toestel non-stop in het stopcontact, dan loopt het verbruik op tot 17,52 kilowattuur per jaar. Bij de huidige mediaanprijs via Mijnenergie.be van 67,15 eurocent per kilowattuur betaal je 11,76 euro op jaarbasis. Dat lijkt op het eerste zicht best mee te vallen, maar wanneer alle gezinsleden hun opladers in het stopcontact laten, loopt de factuur al snel op tot enkele tientallen euro’s. Inclusief het continue stand-byverbruik van de computer, tv en andere toestellen is een prijskaartje van honderd euro realistisch.

Hoe detecteren en aanpakken?

Het loont dus meer dan ooit om die sluipverbruikers aan te pakken. Dat doe je in de eerste plaats door het overbodige verbruik te detecteren. Dat kan met behulp van een energiemeter die je in het stopcontact plaatst en via een app opvolgt. Een alternatieve methode bestaat erin van rond te wandelen in huis en na te gaan waar lichtjes branden of welke toestellen warmte afgeven. Daarna komt het erop aan van de stekkers uit het stopcontact te trekken of eventueel energieopslorpende toestellen te vervangen door nieuwe, zuinigere modellen. Een stekkerblok met aan- uitschakelaar zorgt er voor dat je in één beweging verschillende toestellen op non-actief zet.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen