‘Speciale energieprijs’ Testaankoop niet voordeliger dan goedkoopste marktaanbod

‘Speciale energieprijs’ Testaankoop niet voordeliger dan goedkoopste marktaanbod
  • 25.05.2023
  • Laatste update: 30.05.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Testaankoop lanceert een energieactie, waarbij het voor zowel leden als niet-leden tarieven voor gas en elektriciteit onderhandelt. Dat resulteert naar eigen zeggen in een ‘speciale’ prijs. Toch zijn er via de vergelijkingsmodule van Mijnenergie.be nog goedkopere tarieven te vinden.

Hoewel de gelijkenissen groot zijn, noemt Testaankoop zijn actie geen groepsaankoop. Het verschil schuilt volgens de website in het directe karakter. Waar bij een klassieke groepsaankoop enkele maanden verstrijken tussen de inschrijfperiode en de bekendmaking van het tarief, krijgt de consument meteen een tarief voorgeschoteld.

Energieleverancier Mega als partner

Na onderhandelingen bij verschillende energieleveranciers selecteerde Testaankoop Mega als partner voor die actie. Het speelt vooral de extra korting, de zogenaamde cashback die de klant na na een contractduur van twaalf maanden ontvangt, uit. Bij een vast tarief bedraagt de cashback 132,5 euro en bij een variabel tarief 58,3 euro.

Om na te gaan wat die volgens Testaankoop ‘speciale prijs’ exact betekent voor jouw portemonnee, vergeleken we het aanbod met de commerciële tarieven via Mijnenergie.be. Dat op basis van een gemiddeld verbruik voor elektriciteit (3.500 kWh) en aardgas (17.000 kWh).

Groepsaankoop Testaankoop Goedkoopste tarief via Mijnenergie.be Verschil groepsaankoop versus goedkoopste marktaanbod
Elektriciteit variabel tarief 1.187,76 euro 1.114,35 euro (Mega Group Flex) + 73,41 euro
Aardgas variabel tarief 1451,82 euro 1486,95 euro (TotalEnergies Pixel) –        35,12 euro
Elektriciteit vast tarief 1401,86 euro 1.358,27 euro (Luminus Comfy) + 43,95 euro
Aardgas vast tarief 1772,98 euro 1749,81 euro (Luminus Comfy) +22,19 euro

Conclusie
De energieactie van Testaankoop resulteert in een gunstig aanbod, maar wie vergelijkt kan voor de combinatie van elektriciteit en aardgas nog meer besparen. “Ook wij raden aan te vergelijken”, zegt Laura Clays van Testaankoop. “Belangrijk is natuurlijk dat je dat goed doet.” Zo is in het voorstel van Testaankoop domiciliëring niet verplicht. Bij de aangehaalde formules van andere leveranciers gelden doorgaans wel bijkomende restricties met betrekking tot de manier van betaling of de bereikbaarheid van de klantendienst. Luminus, bijvoorbeeld, geeft een korting van 20 euro aan wie voor domiciliëring kiest. Maar die korting krijg je maar één keer, ook als je bij het bedrijf zowel elektriciteit als gas afneemt.