Tinne Van der Straeten wil betere regulering rond deur-aan-deurverkoop energie

Tinne Van der Straeten wil betere regulering rond deur-aan-deurverkoop energie
  • 16.02.2021
  • Laatste update: 04.05.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Het aantal klachten rond deur-aan-deurverkoop neemt jaar na jaar toe. Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zijn er nog altijd sjoemelaars actief die dure contracten aansmeren. Aangezien 2,2 miljoen gezinnen een contract hebben dat bij de duurste op de markt behoort, pleit ze ervoor om de beweging op de energiemarkt te blijven garanderen.

Kris Verduyckt  (sp.a) wees de energieminister er vorige week in de Kamer op dat energieleverancier Eneco in Nederland zijn deur-aan-deurverkoop beëindigt. De volksvertegenwoordiger vroeg de energieminister hoe ze zal voorkomen dat energie nog aan de deur kan verkocht worden, wat niet zelden resulteert in dure contracten.

Sjoemelaars met dure contracten

Tinne Van der Straeten (Groen) erkende het probleem en wijst erop dat het aantal klachten rond deur-aan-deurverkoop voor energie tussen 2015 en 2019 is gestegen van 251 naar 800. In coronatijden is er sprake van een verschuiving naar wanpraktijken via internet en per telefoon. Achter elk cijfer schuilt volgens de minister een verhaal over opdringerigheid aan de deur, over invasief zijn aan de deur, over cowboys aan de deur en sjoemelaars die dure contracten aansmeren.

Meer transparantie en betere regulering deur-aan-deurverkoop

De energieminister wijst er wel op dat deur-aan-deurverkoop voor energie geregeld is in de Europese consumentenrichtlijn. Die regelgeving kan ons land dus niet zomaar wijzigen. De minister wil de consument beter beschermen en de beweging op de energiemarkt faciliteren. Ze beoogt meer transparantie en een betere regulering.

Tinne Van der Straeten wil daartoe verschillende stappen ondernemen: “We zullen het Consumentenakkoord herzien en daarin ook de armoedeorganisaties betrekken. Ik wil ook nog meer inzicht verwerven en verwacht dat de verkoper aan de deur altijd duidelijk laat zien wat de producten zijn, welke tarieven gelden en wat de inhoud is van het contact dat hij met de leverancier zal ondertekenen. Daarnaast moet de overheid zorgen voor een duidelijk en rechtszeker kader. Dat ook op het vlak van consumentenbescherming, opdat sterke energieleveranciers robuuste contracten aanbieden en de beste diensten verlenen.”

Tip: Wilt u minder betalen voor uw energiefactuur? Vergelijk dan nu de huidige marktprijzen op de energiemarkt.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen