TotalEnergies rekent nu ook vergoeding aan voor prosumenten met terugdraaiende teller

TotalEnergies rekent nu ook vergoeding aan voor prosumenten met terugdraaiende teller
  • 04.11.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

TotalEnergies brengt extra kosten in rekening voor eigenaars van zonnepanelen en een analoge meter. Dat valt af te leiden uit de meest recente tariefkaarten. De energieleverancier volgt hiermee het voorbeeld van Mega en Octa+. Voor een doorsnee installatie gaat het om een vergoeding van 20 euro per maand of 240 euro op jaarbasis. De kosten worden aangerekend vanaf 1 april 2023 voor nieuwe contracten en contractverlengingen. 

Energieleveranciers voeren de extra kosten in als compensatie voor de onbalanskosten die ze moeten betalen aan Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, om het onevenwicht op het net te herstellen. Dat onevenwicht ontstaat omdat eigenaars van zonnepanelen soms overtollige zonne-energie op het net steken, maar ook energie afnemen van het net wanneer de zon niet schijnt.

Tot 508,80 euro op jaarbasis

De extra kosten rekenen de energieleveranciers aan op basis van het vermogen van de omvormer van de prosument. De netbeheerder hanteert dezelfde parameter voor het bepalen van het prosumententarief.

Energieleverancier TotalEnergies Mega Octa+
Vergoeding per kVA omvormervermogen 5 euro 7 euro 10,60 euro
Kosten per maand bij installatie van 4 kVA 20 euro 28 euro 42,40 euro
Kosten par jaar bij installatie van 4 kVA 240 euro 336 euro 508,80 euro

 

Naast de extra vergoeding betalen alle eigenaars van zonnepanelen ook nog het prosumententarief aan de netbeheerder, goed voor gemiddeld 280 euro per jaar bij een omvormer van 4 kVA.

TotalEnergies rekent de extra vergoeding aan vanaf 1 april 2023. Mega heeft die bijkomende kosten de voorbije maanden dan weer teruggeschroefd van 15 euro naar 7 euro per kVA omvormervermogen.

Het valt uiteraard niet uit te sluiten dat nog andere spelers volgen. Al lieten de woordvoerders van Eneco en Engie weten dat beide energieleveranciers zo’n vergoeding niet op de agenda plaatsen.

Wat kunt u als consument ondernemen?

Mogelijk loont het om over te stappen naar een energieleverancier die zo’n vergoeding niet aanrekent. Wie een digitale meter laat plaatsen, vermijdt eveneens die bijkomende kosten. Al doet u dan wel niet langer een beroep op het systeem van de terugdraaiende teller, wat mogelijk resulteert in een hogere energiefactuur. Vandaag beschikt dertig procent van de Vlaamse eigenaars van zonnepanelen al over een digitale meter. Wie dat wil, kan de plaatsing ervan nog uitstellen tot 2025.

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?
Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.
Ja, ik wil minder betalen